Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chile väljer väg – tydligast tänkbara motsatser står mot varandra i söndagens presidentval

Från 2021
Uppdaterad 19.12.2021 14:04.
Den 35-årige vänsterkandidaten Gabriel Boric (till vänster) och högerkandidaten Antonio Kast, 55, möttes i en tv-debatt den 13 december.
Bildtext Den 35-årige vänsterkandidaten Gabriel Boric (till vänster) och högerkandidaten Antonio Kast, 55, möttes i en tv-debatt den 13 december.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Söndagens presidentval i Chile beskrivs både som det mest polariserande och det viktigaste valet i landet sedan demokratin återinfördes där 1990. Ung studentledare från vänsterkanten ställs mot ultrakonservativ Pinochetbeundrare.

Det är många som är oroliga för resultatet av söndagens presidentval i Chile. Också sättet som chilenarna uttrycker sin oro på visar hur polariserande valet är.

– Jag är väldigt nervös, jag har ont i magen, säger 34-åriga Carol Bravo till AFP. Hon är anhängare till vänsterkandidaten Gabriel Boric.

– Jag har talat igenom det med mina vänner och vi har beslutat att om den andra kandidaten (Kast) vinner så går vi ut på gatorna. Vi är rädda... men antingen går vi ut eller så accepterar vi vårt öde, det vill säga katastrof och fascism, tillägger Bravo.

Unga kvinnor skrek åt kravallpolisen under en demonstration mot högerkandidaten Kast i huvudstaden Santiago på lördagen.
Bildtext Unga kvinnor skrek åt kravallpolisen under en demonstration mot högerkandidaten Kast i huvudstaden Santiago på lördagen.
Bild: Lehtikuva

30-åriga Fanny Sierra har beslutat sig för att rösta på högerkandidaten José Antonio Kast.

– Jag tycker att kommunism är väldigt illa för landet, säger Sierra.

Javier Otto, 24, visste ännu inte på lördagen vem han ska rösta på, men han uttrycker också rädsla. Han gillar varken Boric eller Kast.

– Jag vill inte att vi blir ett andra Venezuela, men jag vill inte heller ha en högerextrem regering, sade Otto.

Högerkandidaten jämförs med Brasiliens Bolsonaro

Den 55-årige José Antonio Kast, från högerextrema Partido Republicano, beskrivs som en hängiven katolik och är far till nio barn.

 José Antonio Kast vinkade till sina anhängare under sitt sista valmöte i Santiago på fredagen.
Bildtext José Antonio Kast vinkade till sina anhängare under sitt sista valmöte i Santiago på fredagen.
Bild: Lehtikuva

Han är jurist och tidigare kongressledamot med starka band till landets forne diktator Augusto Pinochet. Kasts bror, Miguel, var en av Pinochets närmaste rådgivare och Kast själv har uttryckt beundran för Pinochet. Kasts motståndare jämför honom med Brasiliens kontroversielle president Jair Bolsonaro.

Kast har profilerat sig som en stark försvarare av den fria marknaden och av konservativa familjevärden. Han vill förbjuda abort och riva upp den nya lagen som tillåter samkönade äktenskap. Han har under årens lopp riktat hårda attacker mot LGBTQ-gemenskapen.

Kast har också talat mycket om illegal invandring och om det hot som, enligt honom, kriminella invandrare från Haiti och Venezuela utgör för chilenarna.

Studentledaren Boric utmålas som vänsterradikal

Om Kasts motkandidat, 35-årige Gabriel Boric, vinner valet så blir han en av världens yngsta presidenter.

Han var med och grundade vänsterpartiet Frente Amplio, och i valet representerar han en vänsterkoalition där också det chilenska kommunistpartiet ingår. Han kritiseras hårt för alliansen med kommunisterna av sina kritiker, medan hans anhängare menar att han tillhör den moderata falangen också inom sitt eget vänsterparti.

Boric är kongressledamot och tidigare ledare för en av Chiles största studentorganisationer. För ett tiotal år sedan gjorde han sig känd som en av ledarna för en stor proteströrelse som krävde förändringar i Chiles privatiserade utbildningssystem.

Gabriel Boric höll också sitt sista valmöte på fredagen i huvudstaden Santiago.
Bildtext Också Gabriel Boric höll sitt sista valmöte på fredagen i huvudstaden Santiago.
Bild: Lehtikuva

Boric har sagt sig vilja "begrava" den ytterst marknadsliberala ekonomiska modellen som Chile ärvt efter Pinochet och han vill höja skatterna rejält för dem som han beskriver som de "superrika". Han vill utöka det sociala skyddsnätet och minska ojämlikheten. Det pensionssystem som han vill reformera är också en djupt polariserande fråga.

Boric talar också för ursprungsbefolkningens rättigheter och en bättre miljö- och klimatpolitik.

Oviss valutgång

I den första valomgången fick Kast 27,9 procent av rösterna och Boric fick 25,8 procent. Ingendera lyckades alltså få över 50 procent som hade krävts för att säkra presidentposten redan där.

Boric har lett i de senaste opinionsmätningarna inför den här andra valomgången, men avståndet mellan de två kandidaterna har krympt.

Det blir valdeltagandet och de hittills obeslutsamma som kan komma att avgöra valet.

Vem som än vinner valet blir ändå tvungen att förhandla och kompromissa, för i nationalkongressen är mandaten rätt jämnt fördelade mellan vänstern och högern.

Källor: AFP, AP, Reuters, SVT, SR