Statsminister Marin: Nödbromsen marknadsförs som en för enkel lösning på coronakrisen
På tisdag möts regeringen för att fatta beslut om nya begränsningar utgående från ministerarbetsgruppen för social- och hälsovårds förslag. Regeringen har beredskap att ta i bruk nya restriktioner, men nödbromsen framställs som en alltför enkel lösning.
Statsminister Sanna Marin (SDP) deltog i dag i radioprogrammet Statsministerns frågetimme.
Sanna Marin sade att beslutet om att dra i nödbromsen skulle kräva ett bättre underlag och en bättre bedömning av konsekvenserna för samhället. Institutet för hälsa och välfärd har inte kommit med sin rekommendation i frågan ännu, betonade Marin.
– Den har vi säkert tillgång till på mötet på tisdagen.
Ingen konflikt inom regeringen, säger Marin
Marin tillbakavisar spekulationerna om att det inom regeringen skulle förekomma olika syn på coronaläget.
Ryktena fick fart bland annat då familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) i går i Helsingin Sanomat sade att det nu är dags att dra i nödbromsen, vilket skulle betyda att coronaledningen koncentreras starkare till regeringen.
– Det finns ingen konflikt inom regeringen i den här frågan – vår lägesbild är likadan, vi förstår alla hur allvarligt läget är. Men regeringen måste avväga hur nödvändiga åtgärderna är och vilka konsekvenser de har för samhället. Det finns ingen enkel utväg ur det här.
Förslag: Covidintygen på hyllan
En möjlig begränsning är att lägga covidintygen på hyllan ett tag – ett förslag som THL:s generaldirektör Markku Tervahauta kom med i går. Det skulle i praktiken betyda att det inte längre skulle gå att komma in på krogen med ett covidintyg. Restaurangrestriktionerna skulle gälla alla igen.
På frågan om hur sjukhusens belastning ska underlättas säger Marin att en metod är att betala vårdarna ett lönetillägg.
– Jag uppmanar alla sjukvårdsdistrikt och kommuner att använda de medel de har som arbetsgivare. Till exempel löneförhöjningar och tillägg till vårdarna är såna här medel.
Beredskapslagen är inte aktuell – den kan inte användas för att arbetsgivaren ska kunna tvinga folk på jobb, det betonade Marin mycket starkt.
Vaccinationstakten måste öka i kommunerna – staten står för kostnaderna
Nu är det viktigt att vaccinationstakten försnabbas – det gäller i synnerhet den tredje dosen, säger Marin. Primärvården måste nu i sin helhet tas med i projektet, säger Marin.
– Här tycks kommunernas beredskap vara på olika nivå. Det är ju kommunerna som ansvarar för vaccinationerna – staten betalar nog vad det kostar. Det är också kommunerna som ska se till att eventuella andra krafter tas med i talkot, som exempelvis apoteken.
Vid tisdagens möte diskuterar man också andra åtgärder för att dämpa epidemin. Eventuellt kunde en förlängning av jullovet komma i fråga, sade Marin.