Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland snubblande nära pallen i Dresden – Jasmi Joensuu tappade rytmen på upploppet: "Allt utom slutet fungerade perfekt"

Från 2021
Uppdaterad 19.12.2021 15:24.
Jasmi Joensuu och Jasmin Kähärä nära pallen i världscupen! - Spela upp på Arenan

Så nära men ändå så långt borta. Jasmin Kähärä och Jasmi Joensuu hade en pallplacering inom räckhåll i världscupen i Dresden. Finland låg tvåa i slutskedet av sprintstafetten men Joensuu fick ge sig på upploppet mot USA och Slovenien.

Finland slutade fyra och var nära att bryta en dyster blåvit sprintstafettsvit.

Senast två finländska damer stått på pallen i en sprintstafett i världscupen var i januari 2014 då Mona-Liisa Malvalehto och Aino-Kaisa Saarinen slutade tvåa i Nove Mesto.

Jasmin Kähärä och Jasmi Joensuu åkte fördomsfritt i dagens final och hade kontakt med täten under hela tävlingen.

– Vi lyckades snabbt ta en framskjuten placering i klungan och också behålla den positionen. Det löpte på bra, säger Kähärä till Viaplay.

Joensuu såg länge ut att föra Finland in på en andra plats men tappade rytmen i slutskedet av ankaretappen. USA:s Julia Kern och Sloveniens Anamarija Lampic utnyttjade den lilla lapsusen obönhörligt och passerade Joensuu.

– Vi hade ett budskap till varandra i dag: "I dag njuter vi". Visst grämer det att vi tappade pallplaceringen, men jag tror inte att många hade trott att vi skulle göra så här väl i från oss. Allt utom slutet fungerade perfekt i dag, säger Joensuu till Viaplay.

De amerikanska och slovenska pallplaceringarna är imponerande med tanke på att Jessie Diggins och Eva Urevc krokade ihop och föll omkull under den femte etappen.

Återvänder hem för att träna

Jasmi Joensuu fick trots det förargliga slutet ytterligare ett kvitto på att hon befäst sin position som en sprintåkare av världsklass efter genombrottet förra vintern.

För Jasmin Kähärä har den pågående säsongen betytt ett enormt kliv framåt. Hon har plockat världscuppoäng i fyra sprintlopp i rad och veckoslutet i Dresden var grädde på moset.

Fjärde platsen i sprintstafetten efter gårdagens tionde plats i den individuella sprinten innebär att det kommer att bli fler världscuptävlingar för henne efter jul och eventuellt till och med en plats i den finländska OS-truppen.

– Det har varit en intensiv period med många tävlingar. Nu sitter det bra med en träningsperiod, säger hon.

Jasmi Joensuu har snarlika planer.

– Nu gäller det att träna för att kunna gräva fram det sista ur kroppen och vara i toppform i februari, säger Joensuu som är given i det finländska OS-laget.

Jasmin Kähärä och Jasmi Joensuu var det enda finländska laget som nådde finalpasset. Josefiina Böök och Anni Alakoski var långt från täten i det andra semifinalheatet för damer.

Juuso Haarala i par med Lauri Vuorinen var sjua och duon Niilo Moilanen och Verneri Suhonen elva i det första herrheatet.

Väntade vinnarnationer

Segern i damtävlingen gick som väntat till Sverige. Jonna Sundling i par med Maja Dahlqvist dikterade loppet genom att vara i täten genom hela loppet.

– Vi ville vara på första plats för banan är så tajt. Det är lättare att åka i täten. Det är svårt att hålla fokus då man har åkare runt omkring sig i klungan. Det är mycket lättare att åka då man leder, sade de i segerintervjun strax efter målgången.

Norge tog i sin tur en dubbelseger i finalen i herrarnas sprintstafett. Thomas Helland Larsen och Even Northug vann knappt före Sindre Bjørnestad Skar och Håvard Solås Taugbøl.

Världscupen i längdskidåkning, slutresultat:

Damer sprintstafett, fristil:

1. Sverige 15.45,81

2. USA +1,11

3. Slovenien +1,21

4. Finland +2,05

5. Ryssland +2,97

6. Norge +4,41

7. Sverige 2 +6,46

8. Frankrike +9,02

9. Tyskland 2 +25,24

10. Norge 2 +25,26

Herrar sprintstafett, fristil:

1. Norge 2 14.19,32

2. Norge +0,44

3. Ryssland +0,64

4. Italien +0,80

5. Frankrike +1,23

6. Storbritannien +3,86

7. Schweiz +10,79

8. Frankrike 2 +10,94

9. USA +11,38

10. Sverige +11,95

Diskussion om artikeln