Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vit jul i hela Österbotten – mera snö på torsdag

Vintervy av Månviken i Vasa.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

Julveckan blir en vintrig vecka med rejäla minusgrader och tidvis snöfall. Föret blir dåligt på torsdag på grund av uppvirvlande snö säger jourhavande meteorolog Ari-Juhani Punkka vid Meteorologiska institutet.

Måndagen blir en kall dag med nordliga vindar som får kylan att kännas bitande. Snöbyar är också möjliga, men snömängderna blir knappast stora.

Julveckan fortsätter också efter det kall med temperaturer på omkring -10 grader. Och efter måndagens snöbyar blir det några dagar med uppehåll.

Mera snö på torsdag

På torsdagen blir det väderomslag. Då kommer ett lågtryck in över Finland norrifrån och det innebär att temperaturen stiger till ungefär -5 men också att mera ihållande snöfall är att vänta. Till och med mellan fem och 10 centimeter snö kan falla under torsdagen. Snön är luftig och lätt vilket gör att den yr och virvlar i trafiken och gör sikten dålig. Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag.

– Föret blir betydligt sämre på torsdagen än på onsdagen. Jag rekommenderar att alla som kan tajmar jultrafiken till onsdagen, säger meteorolog Ari-Juhani Punkka.

Torsdagens snöväder garanterar att julen blir vit i hela Österbotten. Redan nu finns det mellan 10-15 centimeter snö runt om i regionen. Och på torsdagen kommer den snömängden att öka med flera centimeter.

Snöfall blir det sannolikt också på julafton, men i mindre utsträckning än på torsdagen.

– Det kan fortfarande komma lite snö på fredagen och temperaturerna sjunker till omkring -10 igen, säger Punkka.

Efter julhelgen blir väderprognoserna osäkrare, men Punkka tror att det är sannolikt att vädret fortsätter kallt och vintrigt också då vi går mot nyår.

– Lågtrycken rör sig söder om Finland vilket brukar betyda att vi får kallt väder, säger Punkka.

I norr är varje jul vit, enligt statistik från Meteorologiska institutet. Vid syd- och västkusten, där vädret är mildast, är bara varannan jul vit - men i år ser den ut att bli vit.