Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skadefyllda EM-året blev Tim Sparvs sista säsong som spelare – landslagets kapten avslutar sin långa karriär

Uppdaterad 20.12.2021 14:32.
Tim Sparv i landslaget 2021.
Bildtext Synen som finländska fotbollssupportar har vant sig vid: Tim Sparv har haft hand om kaptensbindel i landslaget i flera år.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Skadorna sätter stopp för Tim Sparv. Guldhösten i HJK blev målgången för landslagets kapten – nu avslutar Sparv sin spelarkarriär.

En lång fotbollskarriär är slut.

Under en pressträff i Helsingfors meddelade landslagets mångårige lagkapten Tim Sparv att han lägger skorna på hyllan.

– Min tid som proffs är över. Jag har tagit ut allt ur kroppen och gått så långt som möjligt. Nu är tiden inne att inleda ett nytt kapitel, säger Sparv.

Se landslagets hyllningsvideo till Sparv! - Spela upp på Arenan

Beskedet kommer efter ett år där Sparv har haft stora skadeproblem. I slutet av mars skadade han knät i samband ett inhopp i VM-kvalpremiären mot Bosnien-Hercegovina.

Ett par dagar efter matchen opererades Sparv i Helsingfors – och rehabiliteringen av knät blev en kamp mot klockan för att uppfylla drömmen om spel i EM-slutspelet.

Sparv lyckades komma tillbaka och startade då Finland spelade den historiska EM-premiären mot Danmark i Köpenhamn. Han spelade i två av tre gruppspelsmatcher, men det blev också hans sista starter i landslaget.

Tuff höst i HJK

Efter EM-sommaren skrev Sparv på för HJK, men hans sportsliga avtryck i årets mästarlag blev litet. Knät blev aldrig hundra, månaderna som HJK-spelare blev främst en kamp för att ens kunna träna fotboll och efter guldmatchen i Kuopio medgav Sparv att hösten var tuff – trots att han nådde målet och blev finsk mästare.

2021 blev helt enkelt en kamp mot smärta och värk för Sparv, och med ett par dagar till jul är den över.

Tim Sparvs karriär – danska åren står ut

En fotbollskarriär där allt började på fotbollsplaner i Oravais, som tog fart i Southamptons akademi och sedan studsade runt i Europa med fyra titlar i danska FC Midtjylland som framgångsrikaste tid gick i mål vid landslagets klassiska spelarhotell i Helsingfors.

Med tanke på hur viktig den blåvita tröjan var för Sparv – från debuten 2009 mot Japan till det sista inhoppet mot Kazakstan i höstas – var det talande att sätta punkt med landslagets mångårige presschef Timo Walden vid sin sida.

Sparv blir den tredje landslagsspelaren som tackar för sig den här hösten. Efter matchen mot Frankrike i VM-kvalet i november meddelade mittbackarna Paulus Arajuuri och Joona Toivio att de har gjort sitt i landslaget.

Arajuuris och Toivios karriärer fortsätter däremot i klubblaget.

Se Daniel Olins intervju med Tim Sparv från slutet av november! - Spela upp på Arenan