Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polacker protesterade mot ny medielag

Polacker protesterar mot ny medielag i december 2021.
Bildtext Demonstrerande polacker i Kraków.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/Lukasz Gagulski

Demonstranter samlades i flera polska städer på söndagen för att försöka få presidenten att lägga in sitt veto mot landets nya medielag som drivits igenom i expressfart.

Demonstranterna anser att den nya medielagen begränsar mediernas frihet. Lagen kommer med strikta regler om utländskt ägarskap i mediebolag. Lagen kommer särskilt att påverka den amerikanskägda nyhetskanalen TVN24.

President Andrzej Duda har ännu inte undertecknat lagen.

Demonstranterna befarar att lagen är bara ett led i ett försök att nedmontera oberoende mediebolag.

– Just nu pratar vi endast om TVN, men det handlar inte endast TVN, sa senator Bogdan Klich, medlem i det största oppositionspartiet Medborgarplattformen.

– Det handlar om yttrandefrihetens framtid i Polen, om demokratins framtid, fortsatte Klich i det tal han höll i Kraków.

Namninsamling för TVN24

Så sent som i fjol tog ett polskt, statsägt oljebolag över ägarskapet i ett tidigare tyskägt bolag som publicerar dagstidningar. Det tros begränsa friheten på redaktionerna.

Det är oklart hur många som har deltagit i demonstrationerna. I Kraków säger polisen att kring 800 personer samlades, medan arrangörerna pratat om mellan 5 000 och 8 000. På flera andra håll hölls små demonstrationer, och en större än inplanerad i huvudstaden Warszawa sent på söndag kväll.

Större framgång verkar det ha varit för en namninsamling till stöd för TVN24. På söndag eftermiddag har över 800 000 personer deltagit i namninsamlingen, men det är kanalen själv som kommer med den siffran.

Källa: Reuters