Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Patriotiskt" val i Hongkong intresserade inte väljare – rekordlågt valdeltagande

Från 2021
Uppdaterad 19.12.2021 23:10.
Valfunktionärer tömmer en valurna i Hongkong
Bildtext Kanske lite färre röstsedlar än valfunktionärerna hade hoppats på.
Bild: EPA-EFE/All Over Press/JEROME FAVRE

För första gången har Hongkong gått till parlamentsval med nya valregler som ska garantera att alla kandidater är patrioter. Det innebär att kandidaterna ska vara lojala mot den kinesiska centralregeringen i Peking.

Hongkong knyts allt närmare till Fastlandskina. Nu gynnar till och med vallagarna endast de kandidater som i lagen beskrivs som patriotiska, eller på klar svenska de som är lojala mot kommunistpartiet som styr det övriga Kina.

Men söndagens parlamentsval har inte intresserat väljarna särskilt mycket.

På kvällen när vallokalerna hade stängt hade endast 30 procent av de röstberättigade röstat. Det kan jämföras med att 53 procent röstade i valet 2016.

Inte nog med att kandidatnomineringen har kringskurits ordentligt, väljarna får dessutom välja endast 20 av de 90 platserna i parlamentet. Resten väljs av Pekingvänliga kommittéer.

Flera oppositionspolitiker har inte fått ställa upp i valet, de har fängslats eller varit tvungna att fly till andra länder.

Preliminära valresultat lär vara tillgängliga först tidigt på måndag morgon, men det är rätt klart redan nu att det nya parlamentet är lojalt mot centralregeringen i Peking.

Artikeln uppdaterad kl. 23.09 med noggrannare information om valdeltagandet.

Källa: AP