Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vänsterkandidaten Boric vann överlägset presidentvalet i Chile och utlovar nu sociala reformer

Från 2021
Uppdaterad 20.12.2021 07:53.
Gabriel Boric höll ett tacktal där han utlovade sociala reformer.
Bildtext Gabriel Boric höll ett tacktal där han lovade att göra slut på det privata pensionssystemet – en symbol för landet marknadsliberala modell.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den tidigare studentaktivisten Gabriel Boric fick nästan 56 procent av rösterna i söndagens presidentval. Hans ultrakonservativa rival José Antonio Kast hade utmålat Boric som kommunist, men erkände sig genast besegrad medan folk firade på gatorna.

Söndagens presidentval hade beskrivits som det mest polariserande och det viktigaste valet i Chile sedan demokratin återinfördes där 1990. Resultatet var svårt att förutspå, speciellt eftersom opinionsmätningar inte var tillåtna under de två sista veckorna före valet.

Nu blev vänsterkandidatens seger överraskande klar. Boric fick nästan 56 procent av rösterna medan Kast fick nöja sig med cirka 44 procent.

Valkampen mellan de två motpolerna Boric och Kast hade varit uppslitande och i båda lägren förutspåddes fullständig katastrof om motkandidaten skulle vinna valet.

Nu visade den ultrakonservativa förloraren José Antonio Kast både hövlighet och generositet och erkände sig besegrad redan långt innan alla röster var räknade. Han gratulerade Boric på Twitter till "den stora triumfen".

"Från och med idag är han (Boric) Chiles valda president och han förtjänar all vår respekt och vårt konstruktiva samarbete. Chile går alltid först", skrev Kast. Därefter åkte han ännu till Boric' kampanjhögkvarter för att möta sin rival.

José Antonio Kast (till höger) åkte genast för att träffa Boric då det stod klart att Boric vunnit valet.
Bildtext José Antonio Kast (till höger) åkte genast för att träffa Boric då det stod klart att Boric vunnit valet.
Bild: Lehtikuva

Valdeltagandet var rätt högt med chilenska mått mätt och enligt flera bedömare verkar det som om Boric lyckats locka unga väljare och nya väljare sedan valets första omgång. Ungefär 56 procent av de röstberättigade deltog i valet.

– Det är omöjligt att låta bli att imponeras av det historiska valdeltagandet och av Kast som gratulerade sin rival redan innan det slutliga resultatet stod klart... det som är säkert är att chilensk demokrati segrade idag, säger Cynthia Arnson till nyhetsbyrån AP.

Arnson leder Latinamerikaprogrammet vid Wilson Center i Washington.

Boric lovar reformer under "finanspolitiskt ansvar"

Boric som bara är 35 år gammal blir Chiles yngsta president genom tiderna. Han har oavslutade juridikstudier bakom sig.

Han gjorde sig ursprungligen känd som en av ledarna för de stora studentprotesterna i Chile 2011, där studenterna krävde avgiftsfri och bättre utbildning för alla.

Nu gick han, bland annat, till val med löfte om att skrota det privata pensionssystemet som är en av symbolerna för den ytterst marknadsliberala ekonomiska modellen som Chile ärvt efter diktatorn Augusto Pinochets tid vid makten.

Han var med och grundade vänsterpartiet Frente Amplio som vill riva upp just den här modellen, höja skatterna för de rika, utöka det sociala skyddsnätet och minska den ekonomiska ojämlikheten.

In i det här presidentvalet gick Frente Amplio i allians med Chiles Kommunistparti och Boric utmålades som kommunist av sina motståndare. Själv har han sagt sig vilja utveckla Chile till ett välfärdssamhälle i socialdemokratisk tradition.

Trängseln var stor på Plaza de la Dignidad i Santiago då folk kom ut för att fira Boric seger.
Bildtext Trängseln var stor på Plaza de la Dignidad i Santiago då folk kom ut för att fira Boric seger.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I sitt tacktal lovade alltså Boric sociala reformer, men under "finanspolitiskt ansvar".

Han lovade också, bland annat, att kämpa mot klimatförändringen genom att stoppa ett omstritt, stort gruvprojekt.

I praktiken blir det ändå inte så enkelt för Boric att leva upp till sina löften, eftersom han saknar majoritet i nationalkongressen.

Både Allende och Pinochet spökar vidare

Sveriges radio, på plats i huvudstaden Santiago, rapporterade att Boric höll sitt segertal på exakt samma plats där socialisten Salvador Allende höll sitt tacktal år 1970.

Utan att nämna det specifikt, avslutade Boric också sitt tal på samma sätt som Allende gjorde: "Jag vill att ni nu går hem med den hälsosamma glädjen som kommer från en seger uppnådd med schyssta medel".

En anhängare till Boric bar på ett Allende-porträtt under firandet i Santiago.
Bildtext En anhängare till Boric bar på ett Allende-porträtt under firandet i Santiago.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hans nu besegrade rival, José Antonio Kast är en uttalad beundrare av Chiles forne diktator Augusto Pinochet som tog makten i Chile 1973 i en militärkupp där Allende störtades och mördades.

Chile har betraktats som en sorts politisk trendsättare i Latinamerika. Sannolikt kommer grannländer att följa med Boric regering och utvecklingen i landet med stort intresse, skriver exempelvis AP.

Källor: AP, AFP, SR, Yle