Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dags att glömma NHL-spelarna i Peking? Ligan stängde gränsen, definitivt OS-besked kan komma före jul – Teuvo Teräväinen om läget: "Tåget har gått"

Från 2021
Uppdaterad 20.12.2021 09:51.
Lejonen jublar
Bildtext Så här såg det ut när Finland vann VM-guld 2019 – ett lag med spelare från Europa. Blir det en liknande uppställning i Peking-OS?
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Sannolikheten att världens bästa spelare kommer till OS-hockeyn är nära noll. Ett definitivt besked kommer snart, men loppet uppges vara kört.

För första gången sedan Sotji-OS 2014 skulle NHL-spelarna vara med i den olympiska ishockeyturneringen i Peking. Men med en dryg månad till nedsläpp ser det verkligen inte ut att bli så.

Coronautbrotten i hela ligan har tvingat ligan att flytta fram matcher – totalt 40 stycken för tillfället, enligt Sportsnet – och många lag att stänga ner verksamheten över jul. Senast på den listan är Toronto Maple Leafs och Montreal Canadiens.

Sent i går kväll finsk tid kom beskedet att ligan tillfälligt stänger gränsen mellan USA och Kanada. Det gäller fram till jul i ett försök att få grepp om coronakaoset.

Mörkt för OS

NHL och spelarfacket NHLPA har kommit överens om gränsfrågan – och i samma diskussioner ligger också OS-frågan på bordet.

Enligt ligan ska ett besked om NHL-spelarnas OS-medverkan komma inom ett par dagar.

Det finns ingen orsak att hoppas speciellt mycket på grönt ljus. Markus Foligno, en representant från spelarfacket, säger att OS ser ut som ett stort om.

– Det verkar som att det inte ses positivt bland spelarna att åka till OS just nu, säger han enligt The Athletic.

NHL-reportrar i Nordamerika rapporterar att det ser mörkt ut. Yle Urheilus NHL-skribent Tommi Seppälä skriver på Twitter om sms från en finländsk NHL-spelare.

"Det kom meddelande i en gruppchatt att det är kört. Det är inte möjligt att åka till OS. Tåget har gått", ska spelaren ha meddelat till Seppälä.

Yle Urheilu skriver att spelaren i fråga är Carolinas Teuvo Teräväinen.

Jalonen om OS: Kommer spelare från Europa?

Lejonens förbundskapten Jukka Jalonen ser därmed ut att bli av med chansen att leda ett riktigt stjärnspäckat landslag. Efter EHT-turneringen i Ryssland konstaterade han lakoniskt att han inte kan påverka det.

Jalonen går också ett steg längre i Yles intervju och påminner om att man inte kan spika att spelare från europeiska klubblag vill åka till Peking.

– Om spelare eller ledare tvingas i karantän och måste stanna i Kina en längre tid är det samma läge. Det här är inte enkelt. Man kan inte tro att spelare från Europa åker dit om allt inte klarnar, säger Jalonen.

Definitivt OS-besked från NHL förväntas alltså före jul. Bakre gräns för att dra sig ur har satts till den 10 januari.

Två finska målskyttar

I skuggan av coronarapporteringen spelades det också några NHL-matcher i natt – bland annat den sista på kanadensisk mark före jul. Winnipeg Jets och St. Louis Blues gjorde upp om poäng och hemmalaget tog julpaus med en seger.

Niko Mikkola gjorde mål för gästerna, men Jets vann i hemmahallen.

Naturligt nog dominerades eftersnacket av det färska beslutet att stänga gränsen.

– Det var inte oväntat. Vi får se hur det här utvecklas, säger Mark Scheifele enligt Sportsnet.

Nattens andra finska NHL-målskytt kom i mötet mellan New Jersey och Pittsburgh. Janne Kuokkanen satte sitt fjärde mål för säsongen då hans Devils föll på hemmaplan.

NHL

New York Islanders–Vegas Golden Knights 3–4 efter straffar

Winnipeg Jets–St. Louis Blues 4–2
Kristian Vesalainen, WPG: 0+0, -1, 13.14
Niko Mikkola, STL: 1+0, +/- 0, 16.51

New Jersey Devils–Pittsburgh Penguins 2–3
Janne Kuokkanen, NJD: 1+0, +/- 0, 10.05
Kasperi Kapanen, PIT: 0+0, +/- 0, 16.29

Washington Capitals–Los Angeles Kings 2–3
Rasmus Kupari, LAK: 0+0, +/- 0, 9.13
Olli Määttä, LAK: 0+0, +2, 19.16

Artikeln uppdaterad klockan 9.51 med att den finländska spelaren är Teuvo Teräväinen.

Diskussion om artikeln