Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten 20.12–26.12

Från 2021
Uppdaterad 26.12.2021 11:24.
En person håller i ett snabbtest för coronaviruset.
Bild: JYPIX/Alamy/All Over Press

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 26.12 – 52 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 52 nya coronafall på julannandag. Incidenstalet stiger till 267.

Lördag 25.12 – 68 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 68 nya coronafall på juldagen. Incidenstalet stiger till 255.

Fredag 24.12 – 39 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 39 nya coronafall på julaftonen. Incidenstalet stiger till 233.

Torsdag 23.12 – 45 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 45 nya coronafall på torsdagen. Incidensen stiger och är nu 226.

Under onsdagen togs 624 coronatester.

Torsdag 23.12 – skärpta restriktioner i Södra Österbotten

Från och med söndag 26.12 skärps begränsningarna för sammankomster i Södra Österbotten, meddelar Regionförvaltningsverket. Då får högst 20 personer samlas. Begränsningen gäller alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus.

Den nya begränsningen gäller till den 23 januari 2022.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar att 30 nya coronafall konstaterades i distriktet under onsdagen. Incidensen är 186. Ett fåtal personer vårdas på sjukhus för covid-19 i distriktet.

Onsdag 22.12 – Österbottens coronagrupp rekommenderar coronatest för resenärer

Österbottens coronasamordningsgrupp beslöt på sitt möte på onsdagen att utfärda en stark rekommendation om att resenärer som anländer till Finland tar ett coronatest. Gruppen rekommenderar att testet tas inom två till tre dygn efter ankomst och att den testade undviker kontakter tills svaret kommer.

På det här sättet vill man undvika att smittfallen från utlandet ökar under julen och nyåret. I ett pressmeddelande skriver gruppen att coronaläget i Österbotten har försämrats den senaste veckan.

Gruppen uppmanar också alla som planerar att besöka någon på sjukhus att fundera över om besöket är nödvändigt. Om man ändå vill besöka sjukhuset påminner coronagruppen om att följa rådande rekommendationer.

Onsdag 22.12 – Coronavaccineringen av minkar har påbörjats

De första farmerna i Finland har börjat vaccinera minkar mot coronaviruset. I det första skedet vaccineras omkring 50 000 minkar.

Minkarna vaccineras med coronavirusvaccinet FurcoVac, som har utvecklats som ett samarbete mellan Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, Fifur, och forskare vid Helsingfors universitet.

– Det har konstaterats att just minkar är känsliga för coronaviruset. När vi fick veta det så påbörjades projektet med att ta fram ett vaccin, säger Johanna Korpela, veterinär på Fifur.

Till Österbotten får man in vaccinet efter årsskiftet.

I hela landet är det strax under 200 000 avelshonor som ska vaccineras. Farmarna utför vaccineringen på egen hand.

– De är vana att vaccinera sina djur, de vaccinerar valpar årligen, säger Korpela.

Uppdaterad med Johanna Korpelas kommentarer 22.12.2021 klockan 15.30.

Onsdag 22.12 – 39 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade 39 nya coronafall på onsdagen. Incidensen fortsätter stiga och är nu 212.

Under tisdagen togs 665 coronatester.

Onsdag 22.12 – Mellersta Österbottens coronagrupp föreslår striktare begränsningar

Mellersta Österbottens regionala coronaarbetsgrupp föreslår för Regionalförvaltningsverket att sammankomstbegränsningen sänks till tio personer under en månads tid. I nuläget är begränsningen femtio personer.

Coronaarbetsgruppen konstaterar i ett pressmeddelande att coronaläget har försämrats betydligt i området. Sju personer vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19 i Mellersta Österbotten, varav tre på intensiven.

Incidensen har fördubblats den senaste veckan och är nu 205. Under förra veckan togs 1 600 coronatester, varav 6,5 procent var positiva. 60 procent av de positiva testerna togs på personer som inte befann sig i karantän. Av smittkedjorna har 85 procent kunnat spåras.

Smittan sprids kraftigt bland barn och unga. De flesta som smittas är helt ovaccinerade eller har endast fått en dos coronavaccin.

Coronaarbetsgruppen rekommenderar att människor firar jul hemma i så små grupper som möjligt.

Incidensen och antalet personer som vårdas på sjukhus är uppdaterade 22.12.2021 klockan 14.32.

Onsdag 22.12 – 36 nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar att 36 nya coronafall konstaterades under tisdagen. Sedan epidemins början har man haft 3 323 fall i distriktet.

Incidensen stiger från början av veckan och är nu 185,5. Under tisdagen togs 664 coronatester.

Tisdag 21.12 – 20 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar 20 nya fall av coronasmitta på tisdagen. Incidensen stiger något och är nu 203.

Under gårdagen togs 846 coronatester i distriktet.

Tisdag 21.12 – fyra personer vårdas på sjukhus för corona i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar på tisdagen att fyra personer fortsättningsvis vårdas på sjukhus för covid-19.

På måndagen konstaterades 20 nya fall av coronasmitta. Incidensen i distriktet ligger oförändrad på 174,6.

Under måndagen togs 416 coronatester.

Måndag 20.12 – nu får barn över fem år vaccin i Mellersta Österbotten

Barn i åldern 5-11 år som hör till någon riskgrupp kommer nu att få vaccin i Mellersta Österbotten, skriver vårdsamkommunen Soite i ett pressmeddelande.

Vaccinet börjar delas ut nästa vecka och ges på barnsjukhuset utan tidsbokning. Vaccin finns att få mellan klockan 15 och 19 tre dagar i veckan; måndag, tisdag och torsdag.

I januari fortsätter vaccineringen och då är det även möjligt att boka en tid för vaccinering. Redan denna vecka läggs tider ut för bokning.

Det vaccin som erbjuds barnen är BioNTech-Pfizer Comirnaty, och barnen ges den dos som tagits fram enkom för denna ålderskategori.

Soite meddelar samtidigt att man följer den nya rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd vad gäller den tredje dosen vaccin till alla över 60 år samt till över 12 år gamla personer i riskgrupp. Dessa invånare kan nu ta tredje dosen vaccin då det passerat tre månader sedan den andra vaccindosen.

Måndag 20.12 – kyrkan begränsar antalet deltagare

På grund av det försämrade coronaläget har ledningsgruppen för Vasa kyrkliga samfällighet tvingats fatta beslut om nya begränsningar.

Högst en tredjedel av det normala maxantalet deltagare får närvara vid gudstjänster, kyrkliga förrättningar och andra religiösa tillställningar, skriver samfälligheten i ett pressmeddelande.

I Trefaldighetskyrkan kan därför högst 300 personer delta, i Brändö kyrka cirka 130 personer, i Dragnäsbäcks kyrka 50 personer, i Roparnäs kyrka cirka 115 personer, i Sundom kyrka 80 personer, och i Uppståndelsekapellets stora sal 50 personer.

Detta grundar sig på beslut och direktiv från Västra och Inre Finlands regionförvaltningsverk, Lappo stifts och Borgå stifts domkapitel, samt Vasa sjukvårdsdistrikt.

För att delta i "De Vackraste Julsångerna" i Vasa svenska församling eller Vaasan suomalainen seurakunta ska man uppvisa giltigt coronapass samt ID-bevis. I Lillkyro församling behövs inget coronapass vid "De Vackraste Julsångerna", eftersom deltagarantalet begränsats till 50 personer.

Vid andra evenemang såsom konserter och basarer kan man vid behov ta i bruk coronapasset.

Begränsningarna är i kraft till och med den 19.1.2022.

Måndag 20.12 – coronatester har inte nått Tammerfors laboratorium, måste tas på nytt

På grund av ett mänskligt misstag, har en del coronaprov, tagna på Kasernområdet i Vasa den 17.12, inte nått Tammerfors laboratorium.

Om du har varit på test vid denna tidpunkt, och ännu inte fått ditt svar, kan det hända att du hör till gruppen vars prov inte nått Tammerfors, skriver man från Vasa centralsjukhus i ett pressmeddelande.

Det är inte längre möjligt att få svar på testen. Testen måste tas på nytt, skriver man från sjukhuset och beklagar misstaget.

Måndag 20.12 – fallen ökar i Mellersta Österbotten

Också i Mellersta Österbotten ökar antalet nya coronafall. Under den gångna veckan bekräftades 103 nya fall, vilket kan jämföras med veckan dessförinnan då antalet bekräftade fall var 26 stycken.

Sju patienter i landskapet får just nu sjukhusvård för covid-19, två av dem vårdas på intensiven.

Incidenstalet i landskapet har stigit till 167 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn. För en vecka sedan låg incidensen på 59.

Måndag 20.12 – 16 nya fall i Österbotten

I Vasa sjukvårdsdistrikt har 16 nya coronafall bekräftats det senaste dygnet. Totalt har 4900 fall bekräftats i distriktet sedan pandemins början.

Under gårdagen togs 340 tester.

Incidenstalet har stigit under de senaste veckorna och ligger nu på 199 nya fall per 100 000 personer på 14 dygn.

Måndag 20.12 – flera nya fall vid skolor och daghem i Vasa

Exponeringar för coronaviruset har konstaterats i Haga skola 13–14.12, Rådhusgatans daghem 15.12 samt i Onkilahden yhtenäiskoulu 16.12, skriver Vasa stad i ett pressmeddelande.

I Haga skola har totalt 50 personer exponerats. I Onkilahden yhtenäiskoulu är det totala antalet exponerade 46. De som har exponerats har försatts i karantän.

Totalt 42 personer har exponerats vid Rådhusgatans daghem. Daghemmet är stängt och det öppnas igen måndag 27.12.

Måndag 20.12 – 25 nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har 25 nya coronafall bekräftats det senaste dygnet. Fyra personer behöver sjukhusvård för covid-19.

Under gårdagen togs 363 tester i distriktet.

I Södra Österbotten ligger incidensen nu på 174,6 nya fall per 100 000 invånare på 14 dygn.