Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

22 personer har dött i covid-19 under december – sjukvårdsdistriktet skärper rekommendationerna

Från 2021
Åbo universitetscentralsjukhus intensivvårdsavdelning
Bildtext Under veckorna 48-49 har allt som allt 22 personer dött i covid-19 i Egentliga Finland.
Bild: Arash Matin / Yle

Coronaläget har återigen försämrats i regionen. Smittfall har konstaterats i så gott som alla kommuner i Egentliga Finland under de två senaste veckorna, och smittspridningen sker snabbare än någonsin under pandemin.

På måndagsmorgonen fick allt som allt 23 coronapatienter vård på ÅUCS. Av dessa var 16 på vårdavdelningar och sju på intensivvårdsavdelningen. Därtill finns närmare 20 patienter som får vård på hälsocentralernas vårdavdelningar runt om i regionen.

Under veckorna 48-50 har allt som allt 22 personer dött i covid-19 i Egentliga Finland.

Skärpta rekommendationer

Sjukvårdsdistriktets arbetsgrupp rekommenderar att Regionförvaltningsverket inför ett förbud på offentliga tillställningar och publikevenemang fram till den 31 december. Detta gäller både inomhus- och utomhusevenemang.

De rekommenderar också att utrymmen för gruppaktiviteter stängs. Detta gäller exempelvis dans, körsång och teaterverksamhet.

Gym och träningsutrymmen inomhus kan fortfarande hålla öppet ifall de har infört krav på covidintyg av besökarna. Detta gäller också allmänna bastun, simhallar och spaavdelningar.

Också de offentliga utrymmena i köpcentrum ska stängas ner tillfälligt. Coronaarbetsgruppen ser också gärna att regeringen skärper de restriktioner som rör krogarna och restaurangerna i regionen.

Gör hemtest för corona innan du besöker en vårdavdelning

Alla som planerar att besöka vårdavdelningar rekommenderas göra ett coronahemtest innan besöket. Detta för att symptomfria individer inte ska föra med sig smittan till avdelningarna.

Också julfirandet i skolor bör ske i mindre skala i år, med endast elever, lärare och annan viktig personal närvarande. Munskydd ska användas i skolorna från första klassen uppåt.

De nya rekommendationerna är beklagliga men nödvändiga, säger överläkare Esa Rintala vid sjukvårdsdistriktet.

Omikronvarianten sprider sig just nu i snabb takt i regionen. För tillfället har 14 fall av den nya varianten bekräftats i Egentliga Finland. Därtill finns 58 fall som misstänks vara omikron på olika håll i landskapet. Hittills har ingen med omikronvarianten kommit in för vård till ÅUCS.

- Jag är orolig eftersom omikron sprider sig mycket lätt och snabbt. Belastningen på sjukvården är redan mycket kraftig, då det för tillfället vårdas närmare 40 patienter på sjukhus och hälsocentraler i Egentliga Finland. Vi uppskattar att smittfallen ökar och i och med det kommer också behovet på sjukhusvård att fortsätta öka kraftigt, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.