Kända handbollsprofiler köper Karis stationshus: "Vi hoppas få verksamhet i hela huset"
Karisborna Andreas Rönnberg och Nico Rönnberg är de nya ägarna till Karis stationshus. Brödernas plan är att hela huset ska tas i användning.
Bröderna Rönnberg köper stationshuset för 109 000 euro.
Budgivningen, som skedde via en nätauktion, avslutades den 10 december. Säljare var statens fastighetsbolag Senatsfastigheter.
– Jag hade en längre tid försökt hitta en fastighet att köpa som investering och så dök det här upp. Först tänkte jag att det är för stort projekt, men ju mera jag kollade på det så desto mer tänkte jag att det är ett "kiva" hus och en viktig byggnad för Karis också, säger Andreas Rönnberg.
Andreas Rönnberg bad sin lillebror Nico Rönnberg att komma med i projektet och nu smider bröderna planer för det cirka 630 kvadratmeter stora trähuset som är byggt i slutet av 1800-talet.
Andreas Rönnberg är nöjd med slutpriset.
– Det är en fin byggnad och de har bytt värmesystem och tak för några år sedan. Det har gjorts stora renoveringar, men det är klart att det finns att göra på en så här stor fastighet. Vi har lite pengar att investera i renoveringar och sådant.
Väntrummet första delprojektet
Andreas Rönnberg berättar att nuvarande nattklubb får fortsätta hyra lokalen medan han och brodern har planer på att ta i bruk väntrummet på nytt.
Väntrummet stängdes i slutet av september. Det hade då en längre tid utsatts för ofog och vandalisering.
– Vi har redan tagit kontakt med staden och berättat att vi är villiga att driva verksamheten i väntrummet. Vi öppnar gärna så fort som möjligt. Jag tycker det har varit lite tokigt när folk inte har kunnat gå på toaletten eller in för att värma sig, säger Andreas Rönnberg.
Planer på verksamhet i hela huset
Nattklubben och väntsalen är en endast en del av det stora stationshuset. Kvar på bottenvåningen finns bland annat rummet där man tidigare fick köpa biljetter av VR:s anställda plus deras vilo- och pausrum. Huset har också en övre våning som åtminstone utifrån ser inbjudande ut.
– Tanken är att få så mycket verksamhet som möjligt i huset. Vi får se vad vi får lov att göra; vad vi får för staden och och så kommer väl Museiverket också emot med vad vi får förändra.
Andreas Rönnberg blickar upp mot övre våningen och de små, men vackra fönstren.
– Jag har varit upp på vinden och kollat. Det är riktigt högt i tak och det skulle absolut gå att fixa lägenheter där. Det beror helt på vad myndigheterna säger att vi får göra.
