Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kända handbollsprofiler köper Karis stationshus: "Vi hoppas få verksamhet i hela huset"

Från 2022
Uppdaterad 04.01.2022 13:51.
Porträttbild på Nico Rönnberg och Andreas Rönnberg utanför Karis stationshus, ett gult trähus. Nico håller i en stationsklocka som hänger från husväggen. Vinter och snö.
Bildtext Bröderna Nico och Andreas Rönnberg vann budgivningen när Karis stationshus såldes via en nätauktion. De har planer på att ta hela huset i användning.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Karisborna Andreas Rönnberg och Nico Rönnberg är de nya ägarna till Karis stationshus. Brödernas plan är att hela huset ska tas i användning.

Bröderna Rönnberg köper stationshuset för 109 000 euro.

Budgivningen, som skedde via en nätauktion, avslutades den 10 december. Säljare var statens fastighetsbolag Senatsfastigheter.

– Jag hade en längre tid försökt hitta en fastighet att köpa som investering och så dök det här upp. Först tänkte jag att det är för stort projekt, men ju mera jag kollade på det så desto mer tänkte jag att det är ett "kiva" hus och en viktig byggnad för Karis också, säger Andreas Rönnberg.

Karis stationshus, gult trähus. Vinter och snö.
Bildtext Stationshuset med gul träfasad, vita och grå detaljer och en hel del snickarglädje är ritat av Bruno Granholm.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Andreas Rönnberg bad sin lillebror Nico Rönnberg att komma med i projektet och nu smider bröderna planer för det cirka 630 kvadratmeter stora trähuset som är byggt i slutet av 1800-talet.

Andreas Rönnberg är nöjd med slutpriset.

– Det är en fin byggnad och de har bytt värmesystem och tak för några år sedan. Det har gjorts stora renoveringar, men det är klart att det finns att göra på en så här stor fastighet. Vi har lite pengar att investera i renoveringar och sådant.

Väntrummet första delprojektet

Andreas Rönnberg berättar att nuvarande nattklubb får fortsätta hyra lokalen medan han och brodern har planer på att ta i bruk väntrummet på nytt.

Väntrummet stängdes i slutet av september. Det hade då en längre tid utsatts för ofog och vandalisering.

Andreas Rönnberg kikar in i ett fönster i Karis stationshus. Ryggen mot kameran
Bildtext Andreas Rönnberg kikar in genom fönstret till det än så länge stängda väntrummet. Här kan frusna pendlare sitta och vänta på tåget. I planerna finns också att installera en kaffeautomat.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Vi har redan tagit kontakt med staden och berättat att vi är villiga att driva verksamheten i väntrummet. Vi öppnar gärna så fort som möjligt. Jag tycker det har varit lite tokigt när folk inte har kunnat gå på toaletten eller in för att värma sig, säger Andreas Rönnberg.

Planer på verksamhet i hela huset

Nattklubben och väntsalen är en endast en del av det stora stationshuset. Kvar på bottenvåningen finns bland annat rummet där man tidigare fick köpa biljetter av VR:s anställda plus deras vilo- och pausrum. Huset har också en övre våning som åtminstone utifrån ser inbjudande ut.

En del av andra våningen på Karis gamla stationshus. Skylten Karis finns på väggen.
Bildtext Hur skulle det vara med en lägenhet med utsikt över järnvägen och halva kungariket Karis? Återstår att se vad Raseborgs stad och museiverket har för synpunkter.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Tanken är att få så mycket verksamhet som möjligt i huset. Vi får se vad vi får lov att göra; vad vi får för staden och och så kommer väl Museiverket också emot med vad vi får förändra.

Andreas Rönnberg blickar upp mot övre våningen och de små, men vackra fönstren.

– Jag har varit upp på vinden och kollat. Det är riktigt högt i tak och det skulle absolut gå att fixa lägenheter där. Det beror helt på vad myndigheterna säger att vi får göra.

Nico och Andreas Rönnberg på BK-46 träningar i januari 2021.
Bildtext Det är så här de flesta av oss har sett eller läst om bröderna Rönnberg. Handbollsspelare Nico Rönnberg, till vänster med händerna på höfterna, och handbollstränare Andreas Rönnberg, som står med korslagda armar, går genom spelstrategier. Nu ska de också göra upp närmare planer för att få till stånd mera affärsverksamhet i det gamla, gula stationshuset i Karis.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Handbollsbröderna Rönnberg köper Karis stationshus och vill snabbt öppna väntrummet igen

7:33