Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ledande aktivist i Egypten dömdes till fem års fängelse för fredlig politisk aktivism

Från 2021
Alaa Abdel Fattah
Bildtext Den egyptiska aktivisten och journalisten Alaa Abdel Fattah anländer till en rättegång i Kairo 11.6.2014. Han åtalades för att ha organiserat en demonstration.
Bild: EPA/All Over Press/KHALED ELFIQI

En av de mest framstående politiska aktivisterna i Egypten, Alaa Abdel Fattah, har dömts till fem års fängelse. Han har redan suttit fängslad utan rättegång i två år.

Abdel Fattah greps 2019 och har sedan dess väntat på rättegång. Han anklagades för att ha spridit falsk information.

Två andra personer – hans advokat Mohamed El-Baqer och bloggaren Mohamed Ibrahim – stod åtalade för samma sak och har också suttit fängslade i två år. De dömdes vardera till fyra års fängelse.

Alaa Abdel Fattahs tid i förvar har förlängts många gånger trots att hans psykiska hälsa numera uppges vara mycket bräcklig.

Han har gripits ett flertal gånger under årens lopp, och har fängslats eller ställts inför rätta, bland annat för att han deltagit i protester.

De egyptiska myndigheterna placerade honom på en "terroristlista" i november 2020 och fryste hans bankkonton.

För tio år sedan trodde många på förändring

Människorättsaktivisten, bloggaren och journalisten Alaa Abdel Fattah har fredligt arbetat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Han var en av de starkaste ledande krafterna under den så kallade arabiska våren 2011 då Hosni Mubarak måste avgå efter att ha styrt Egypten i närmare 30 år.

Alaa Abdel Fattah kämpade emot det politiska och sociala förtrycket, och kom för många att personifiera en nystart som delvis möjliggjordes av den "revolution" som ägde rum via de sociala medierna.

Nu – tio år senare – är en diktator tillbaka vid makten i Kairo och Alaa Abdel Fattah är åter i fängelse, tillsammans med uppskattningsvis 60 000 andra politiska fångar.

Han har ändå lyckats smuggla ut en del skrifter från fängelset – essäer, tweetar och reflektioner – översatta och redigerade av ett anonymt anhängarkollektiv.

Alaa Abdel Fattah har fråntagits läsmaterial och radio, och han får nästan ingen tid utanför sin cell för motion eller frisk luft. Han får inte heller ha klocka. Sedan covid-19-restriktioner infördes har han fått ta emot ett 20-minuters besök per månad, rapporterar Global Voices.

Hans familj och advokat oroar sig mycket över hans säkerhet och har påpekat att hans psykiska hälsa försämrats och att han är självmordsbenägen.

Straffad i många repriser

År 2006 greps Alaa Abdel Fattah för att ha deltagit i en fredlig protest, och 2011 tillbringade han två månader i fängelse. Han greps igen 2013 och satt häktad i 115 dagar utan rättegång innan han så småningom började avtjäna ett femårigt straff.

Efter det följde ytterligare en femårig prövotid då han tvingades tillbringa varje natt på sin lokala polisstation, men han greps ändå på nytt på grund anklagad för att ha spridit falska nyheter och gått med i en terroristorganisation. Han har sedan dess suttit fängslad i en avdelning för maximal säkerhet i Torafängelset, men har inte ställts inför rätta.

I april 2020 genomförde han en hungerstrejk under tre veckor.

Oliktänkande har det svårt

År 2013 avsatte arméchefen Abdel Fattah al-Sisi president Mohamed Mursi som tillhörde Muslimska brödraskapet. Sedan dess har det pågått en omfattande jakt på politiska dissidenter i Egypten vilket har väckt stark kritik bland människorättsgrupper.

President Sisis regering anklagas för korruption och förtryck av oliktänkande.

Godtyckligt gripande av människor är vanligt. Egypten har blivit ett av de länder där flest journalister hålls fångna sedan Abdel Fattah al-Sisi blev president 2014.

Sisi säger för sin del att säkerhet och stabilitet är av största vikt, och han förnekar att det finns politiska fångar i Egypten.

Egypten står som land nummer 166 av 180 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Källor: Reuters, AFP, Reportrar utan gränser (RSF), Amnesty, BBC, The Guardian

En man med kamera står framför en skylt där det står "journalistik är inte ett brott".
Bildtext "Journalistik är inte ett brott". Jemenitiska journalister protesterar mot fängslandet av en journalist från Al Jazeera i Egypten
Bild: EPA/All Over Press