Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bengtskär ansluter sig till elnätverk – ett steg närmare klimatneutralitet

Från 2021
Uppdaterad 21.12.2021 13:10.
Bengtskärs fyr.
Bildtext Varje år transporteras cirka 30 000 liter olja till Bengtskär för elproduktion. Från och med slutet av 2022 kan Bengtskär bli kvitt olja.
Bild: Yle/Nora Engström

Bengtskär är ett steg närmare att bli klimatneutral. I slutet av 2022 kommer en 12 kilometer lång sjökabel dras till Bengtskär. På så vis kommer ön att kunna frångå elproduktion med olja.

Bengtskärs fyr ägs av Turun Yliopistosäätiö, men det är Paula och Per Wilson som förvaltar fastigheten året om och som driver ett turismföretag vid Bengtskärs fyr.

Fram till nu har företagarfamiljen Wilson själva producerat elektricitet på ön med hjälp av generatorer. Både för elproduktionen och uppvärmningen av fyren använder man eldningsolja.

I samband med det nya projektet kommer man kunna frångå olja helt och hållet.

Paula och Per Wilson i Forum Marinum i Åbo.
Bildtext Paula och Per Wilson.
Bild: Isabel Nordberg / Yle

Rent praktiskt taget betyder anslutandet till eldistributören Carunas elnätverk att arbetsbördan lindras för familjen Wilson och att Bengtskär tar ett steg mot att bli klimatneutralt.

– Nu har det varit mycket arbete med att producera el med hjälp av generatorer och man har varit tvungen att transportera 30 000 liter olja i året ut till Bengtskär, berättar Paula Wilson.

De har inte endast producerat el för eget bruk, utan två tredjedelar av elen som produceras går till basstationer för teleoperatörer på ön, berättar hon.

närbild på Bengtskärs fyr i grå sten.
Bildtext Det är flera aktörer som är i behov av eltillförsel till ön.
Bild: Yle/Nora Engström

Sjökabeln gör också att Wilsons kan förnya värmesystemet vid fyren som nu drivs med oljeuppvärmning. Då elkabeln dras till Bengtskär kommer en värmepump att installeras för uppvärmningen av fyren.

I framtidsvisionerna finns ännu eventuella planer på att även installera solpaneler på Bengtskär.

Flera aktörer drar nytta av eltillförsel till Bengtskär

Beslutet om att dra en sjökabel till Bengtskär har varit ett omfattande projekt som har planerats sedan 2019 och uppskattas kosta 1 miljon euro.

Sjökabeln skaffas i samarbete med fem olika aktörer, Ab Bengtskär Oy, Telia, Elisa, Erillisverkot och gränsbevakningsväsendet. Alla dessa aktörer har behov av tillgång till el på Bengtskär.

En av Sjöbevakningens patrullbåtar nära Lypertö i Gustavs skärgård, södra Bottenhavet, september 2019.
Bildtext Eltillförseln på Bengtskär är också viktig för gränsbevakningsväsendet.
Bild: Thomas von Boguslawski/Yle

På grund av att fyrtornet är så pass högt och fyren ligger långt ute på havet är Bengtskär också strategiskt viktig för militären och sjöbevakningen, förklarar Per Wilson.

Fyren blir klimatneutral

Per Wilson påpekar att det också är önskvärt att Finland skulle börja producera el utan stora koldioxidutsläpp.

– Åt det hållet är vi ju påväg i Finland och det gäller oss också på Bengtskär, säger han.

– Att vi blir oberoende av olja känns jättebra, inflikar Paula Wilson.

Bengtskär får elkabel och blir klimatsmartare

4:26

Också myndigheterna och teleoperatörerna är eniga om att klimataspekten är en viktig del av projektet.

Oljepriserna kommer sannolikt att stiga och på lång sikt kommer kostnaderna för elförbrukningen och värmekostnaderna att bli mycket lägre med hjälp av det nya systemet.

Nytt hyresavtal fram till 2035

Turun Yliopistosäätiö och turismföretaget Ab Bengtskär Oy har undertecknat ett nytt hyresavtal som sträcker sig fram till slutet av 2035, vilket betyder att turismverksamheten och förvaltandet av fyren fortsättningsvis kommer att skötas av familjen Wilson.

Fyren har ett mångfaldigt kulturarv och öppnades för turism år 1995. Fyren lockar cirka 10 000 besökare under sommarsäsongen.

Diskussion om artikeln