Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smärtsamma slutet för Tim Sparv – nu berättar kaptenen om hur nära han var att missa EM: "Varje steg gör ont – inte tränat ordentligt sen i mars"

56 s

Ett historiskt 2021 är snart över för Tim Sparv. Det blev hans sista år som fotbollsproffs, och det gjorde ont. Han var nära att missa fotbolls-EM – och vägen fram till slutspelet kantades av många tårar.

Lagkaptenen lämnade åtminstone med stil.

Hela förbundsledningen med ordförande Ari Lahti i spetsen satt bänkad, familjen med sambon Jitka och dottern Leah stod längst i bak i salen – och på podiet talade och tackade Tim Sparv för en lång och fin fotbollskarriär.

Den slutade med smärta.

– Jag har inte haft en ordentlig fotbollsträning sen knäoperationen i slutet av mars. Jag har varit med på träningar, men jag har inte känt att jag har kunnat göra det jag vill en enda gång. Det har bara handlat om att lappa ihop mig och spela matcher, säger Sparv i Yle Sportens intervju.

Sparv stryker under att det här inte ska vara en snyfthistoria. Han har fått leva sin dröm som utlandsproffs i många år.

– Men i år har jag haft mer ont än vanligt. Varje steg gör ont, varje passning gör ont. Oavsett vad vi har försökt göra har jag inte kunnat njuta av fotbollen. Smärtan har alltid kommit tillbaka.

Insatserna i EM överraskade

Det var i slutet av mars i år som Sparv tvingades till en knäoperation. Det var drygt två månader till den stora drömmen, Finlands första seniorslutspel, och klockan tickade.

– Det var faktiskt väldigt nära att jag missade EM.

Nu ger han sin bild av den oerhört svåra våren.

– När jag började träna på nytt efter operationen samlades det mycket vätska i knät, och jag märkte att det inte höll för belastningen.

– Adrenalinet som kommer vid matcherna hjälpte ändå ganska mycket. Jag hade inställningen att jag körde, fick ha ont efteråt och försökte hålla mig positiv.

– Långsiktigt var det inte hälsosamt, men jag tänkte på EM och att jag skulle vara med oavsett vad. Jag hoppades att det skulle gå.

Tim Sparv tacklar Pierre-Emile Höjbjerg.
Bildtext Trots alla problem spelade Tim Sparv i EM-premiären mot Danmark.

Till slut lyckades det medicinska teamet få landslagets kapten i spelskick. Han startade mot Danmark och Belgien i EM.

– Jag har alltid gillat de stora matcherna, förväntningarna och kraven, men det var en liten överraskning att jag kunde spela på den nivån som jag gjorde i EM.

Saknar del av lönen från tiden i Grekland

Samma vår blev Sparv pappa för första gången – och ovanpå allt annat var det turbulent i grekiska klubblaget AE Larissa. Sparv fick inte spela matcher, och mer än ett halvår senare finns det saker att reda upp.

– Jag saknar en del av min lön fortfarande. Det var ändå ett mindre problem i min värld. Miljön var speciell och krävande för en person som är uppvuxen med struktur och förutsägbarhet. Hur de gick till väga för att ta beslut var väldigt annorlunda. Det var en stressig tid.

Tim Sparv blickar fokuserat nedåt.
Bildtext Tim Sparvs sista klubb utomlands blev AE Larissa i Grekland.

Är du nöjd med det klubbvalet?

– Om jag hade haft facit hade jag säkert valt något annat, men jag överlevde och det stärkte mig. Nu har jag en förståelse för hur saker fungerar där.

– Den våren var också tufft mentalt. Det var många mörka dagar och jag har knappast gråtit så mycket tidigare som den våren, men familjen var ett stort stöd.

Kan inte ta en löprunda

Nu är spelarkarriären slut. Den här måndagen blev känslosam, men det finns ingen bitterhet hos Sparv.

– Jag är stolt över allt som jag har fått uppleva. Jag är glad och lite lättad att det är över nu, jag orkar inte riktigt mer. Jag vill ha mer fokus på hjärnan och mindre på hur kroppen känns. Att vara på planen, löpa och kämpa är inte jag längre.

Han utesluter inte någon enstaka match i division 5 i Vasa nästa sommar, men då ska det bli rejäla framsteg med knät.

– Jag kan inte ta en löprunda nu, men jag måste hitta sätt att idrotta. Det är en livsstil. Jag ska träna upp knät i fyra–fem månader, eventuellt göra en till operation.

Ska bli student

Under våren ska Sparv dra efter andan, men också besöka fotbollsklubbar i Europa, återvända till några av sina tidigare klubblag och skriva studentprov.

Tim Sparv på presskonferens 2021.
Bildtext Tim Sparv spelade i totalt sex olika klubbar utomlands. Han hoppas kunna ta med sig delar från de olika miljöerna till sin egen tränarkarriär.

Han ska slutföra gymnasiestudierna – men framtiden ligger i tränaryrket. Framför allt vill snart 35-årige Sparv jobba med unga spelare.

– Min bakgrund och alla erfarenheter är nyttiga, men det finns inga garantier att jag blir en bra tränare. Jag vill förbli nyfiken, lära mig och jobba med ungdomsutveckling.

Är det möjligt att du skulle träna ett seniorlag?

– Jag vill in i en miljö där fokus ligger på ungdomsutveckling. Om det sker i ett A-lag eller akademilag spelar ingen större roll. Men alla tankar kan förändras. Vi får se vad som finns efter sommaren och hur det passar in med familjelivet.

Diskussion om artikeln