Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obligatorisk regelbunden hälsokontroll för utlänningar väcker negativa känslor i Ryssland

Från 2021
Vy över Moskva.
Bildtext Vy över Moskva.
Bild: Kerstin Kronvall/Yle

Europeiska handelskamrar i Ryssland protesterar mot en ny lag om obligatoriska hälsokontroller.

Europeiska handelskamrar i Ryssland rasar mot en ny lag om hälsokontroller för utlänningar som ska träda i kraft vid årsskiftet. På finsk-ryska handelskammaren beskrivs lagen som ett “ofattbart” krav som leder till att europeiska affärsmän lämnar landet.

– Våra medlemmar kan inte förstå varför den här lagen behövs, säger Jaana Rekolainen, vd för finsk-ryska handelskammaren. Det råder förvirring och misstro ute på fältet.

Rysslands regering vill införa en ny lag som gör det obligatoriskt för alla utlänningar (exklusive belarusier) i landet att genomgå en stor hälsoundersökning.

Lagen innebär i praktiken att utlänningarna ska testas för bland annat hiv, syfilis, gonorré, tuberkulos, coronavirus och narkotika. Enligt lagen bör utlänningarna göra testet var tredje månad.

De europeiska handelskamrar som verkar i Ryssland protesterar kraftigt mot den nya lagen. I veckan skrev tio olika handelskamrar ett brev till den ryska regeringen där man kräver förändringar i lagen. Även den finsk-ryska handelskammaren är med i kampanjen.

Risk för exodus

– På kort sikt oroar vi oss för att folk bestämmer sig för att lämna Ryssland, säger Rekolainen på finsk-ryska handelskammaren.

Kanske främst för att lagen även gäller familjemedlemmar äldre än sex år. Det vill säga hela familjen skulle tvingas genomgå den här tunga processen var 90:e dag.

– Ansvarsfulla arbetsgivare vill heller inte utsätta sina anställda för stora doser röntgenstrålning var tredje månad, fortsätter hon.

På lång sikt leder den här lagen till att Ryssland förlorar utländska investeringar. Åtminstone hittills har Ryssland uppskattat utländska investerare och de specialister som anländer till landet för att utveckla näringslivet.

– I korthet är den här lagen ofattbar och oberättigad.

Kompromiss krävs

I brevet till den ryska regeringen konstaterar de europeiska handelskamrarna “att det är länge sedan en ny lag har skapat så mycket missförstånd, besvikelse och upprördhet bland tusentals utländska specialister verksamma i Ryssland”.

Utländska specialister som arbetar i Ryssland har en särskild status där arbetstillståndet gäller i tre år. Hittills har det räckt med ett hiv-intyg för att få det tillståndet. I brevet kräver handelskamrarna att den här regeln inte ska förändras.

Ger fel signaler

De specialister som ansöker om ett ettårigt arbetsvisum måste gå igenom en liknande hälsoundersökning som den nya lagen kräver. Men bara en gång om året.

Handelskamrarna föreslår att samma regel även ska gälla i fortsättningen.

– Ryssland har stor brist på arbetskraft, allt från högt kvalificerade specialister till arbetstagare med enklare uppgifter, betonar vd Rekolainen.

I dagens läge är det inte ändamålsenligt att komplicera den utländska arbetskraftens situation, menar hon.

– Men jag är fortfarande optimist och övertygad om att förnuftet segrar i den här saken, avslutar Rekolainen.