Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Adelina Engman: "När vi mötte Lyon i Champions League-semifinalen var jag för första gången riktigt nervös"

Från 2021
Adelina Engman tittar bekymra åt sidan.
Bildtext Adelina Engman har spelat i Finlands landslag sedan 2012.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Hur många dagar i året är Adelina Engmans stortånaglar hela? Varför borstade hennes lagkamrat tänderna före en landskamp? Detta och mycket mera får du reda på när nio kända personer ställer frågor till fotbollsspelaren Adelina Engman.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva kända personer ställa frågor till varandra. Näst i tur är fotbollsspelaren Adelina Engman.

Fotbollsspelaren Adelina Engman är född och uppvuxen på Åland och det var där hennes proffskarriär inleddes. Hon var en del av truppen i Åland United 2009–2014 och fick under den tiden FM-brons, FM-silver och två FM-guld. Adelina har efter fotbollsäventyret på Åland representerat bland annat Växjö DFF, Chelsea LFC och Montpellier HSC. Tidigare i år blev det klart att hennes fotbollskarriär fortsätter i Sverige och Hammarby IF.

Adelina Engman har fått frågor av skådespelaren Bianca Kronlöf, programledaren Janne Grönroos, skådespelaren Sofie Lybäck, seglaren Mikaela Wulff, trummisen Vicky Österberg, skådespelaren Tiffany Kronlöf, artisten Walter Fellman, dansbandsmusikern Herman Hagnäs och artisten Alexandra Lehti.

Mikaela Wulff, 2020.
Bildtext Seglaren Mikaela Wulff tog OS-brons i London 2012.
Bild: Mikael Oivo / Yle

Mikaelas fråga: Har du några rutiner på matchdagarna?

– Jag har inga rutiner förutom att jag försöker äta fyra timmar före avspark. De flesta jag spelat med gör ju något speciellt inför matcherna. En landslagskamrat hade en unik rutin som jag aldrig kommer att glömma. Hon borstade tänderna före varje match. Jag vet inte varför hon borstade tänderna, men om det gjorde att hon kunde fokusera bättre på planen så är det väl bra för henne.

Walter Fellman
Bildtext Walter Fellman för musik under artistnamnet Walt Miguel.
Bild: Yle

Walters fråga: Hur många dagar om året är dina stortånaglar hela?

– Har jag många matcher och träningar på schemat så mår inte mina naglar bra eftersom någon ofta trampar på mina tår i stundens hetta. Jag har vid ett flertal tillfällen fått riva bort hela nageln och ibland har jag tvingats trycka en nål genom nageln för att få bort blodet som samlats där under. När jag tryckt nålen genom nageln har det sprutat blod från det lilla hålet. Tånaglarna hör inte till mina fagraste kroppsdelar.

Sofie Lybäck
Bildtext Sofie Lybäck spelar mot Robert Gustafsson i Netflixserien Den osannolika mördaren.
Bild: Kitty Lingmerth

Sofies fråga: Har du någonsin haft scenskräck inför en match?

– Jag har nästan aldrig varit nervös inför en match på Åland eller i Sverige utan nervositeten gjorde sig påmind först i Chelsea. Vi mötte Lyon i semifinalen i Champions League och jag skulle bli inbytt. Jag stod på sidlinjen och var otroligt nervös och det berodde mycket på att jag spelade med och mot världens bästa spelare. Jag ville helt enkelt inte göra bort mig på fotbollsplanen. Nervositeten försvann lyckligtvis när jag sprang in på planen.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Adelina om vad hon inte kan få nog av, vilket som är det viktigaste rådet hon fått under sin karriär och när hon känner sig modig.

Adelina Engman: "När vi mötte Lyon i Champions League-semifinalen var jag för första gången riktigt nervös"

27:18

Diskussion om artikeln