Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Offentliga tillställningar i Egentliga Finland förbjuds fram till årets slut – restriktionerna går inte att undvika med covidintyg

Från 2021
Uppdaterad 20.12.2021 20:36.
En skylt på golvet där det står "kom ihåg avstånd".
Bildtext Coronarestriktionerna i Egentliga Finland uppdateras.
Bild: Patric Ring / Yle

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland meddelade på måndagen om nya restriktioner i regionen. Bland annat förbjuds offentliga tillställningar och användningen av utrymmen begränsas.

Offentliga tillställningar, både inomhus och utomhus, förbjuds från den 22 december till den 31 december. Det beslöt Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland måndagen den 20 december.

Förbudet gäller offentliga tillställningar i Egentliga Finland oberoende mängden deltagare.

De nya restriktionerna går inte att undvika med covidintyg.

Lokaler för kunder och publik, som är till för dans, körer och amatörteater eller motsvarande hobbyverksamhet i grupp, ska stängas under tiden.

Också offentliga utrymmen i köpcentrum stängs i och med beslutet.

Krav på hälsosäkerhet förlängs

På måndagen beslöt Regionförvaltningsverket också att förlänga hälsosäkerhetskraven på övriga offentliga utrymmen i regionen. Förlängningen gäller från och med onsdagen den 22 december fram till årets slut.

Det betyder att verksamhet i offentliga lokaler och utrymmen ska ordnas så att smittrisken går att förebygga, till exempel genom att förutsätta munskyddsanvändning, effektivisera ventilationen, begränsa kundantalet eller placera kunderna glesare.

Aktörer ska ha en plan synlig för kunder där det framkommer vilka åtgärder som vidtas för att hindra smittspridningen.

Dessutom ska allmänna hygienkrav tillämpas, det vill säga att rengöringen av ytor ska effektiviseras och personer i offentliga utrymmen ska ha möjlighet att rengöra händerna och hålla säkerhetsavstånd.

Artikeln uppdaterad den 20.12 kl. 20.36 med en korringering om att de nya restriktionerna gäller från och med den 22 december.