Kultursektorn bävar för en ny nedstängning – Svenska Teaterns Joachim Thibblin: "Vi är fruktansvärt sårbara just nu"
När regeringen i dag samlas för att diskutera nya coronaåtgärder kan det bli aktuellt att lägga covidintyget på is. På teatrarna bävar man för en ny nedstängning. – Det känns inte alls bra men vad kan man göra, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.
Glädjen över att få komma in på teatrar igen efter en lång paus kan bli kort: nu kan evenemangen komma att stängas också för dem med covidintyg.
Under statsministerns frågetimme i söndags sade statsminister Sanna Marin (SDP) att hon inte utesluter några åtgärder för att minska smittspridningen, att det kan bli aktuellt att lägga covidintygen på is.
I måndags meddelade Egentliga Finlands regionförvaltningsverk att covidintyget delvis läggs på hyllan och att alla publika sammankomster förbjuds över jul och nyår.
Åbo Svenska Teater stänger ner fram till nyår på grund av skärpta coronarestriktioner – "Visst svider det"
Mellandagarnas föreställningar ställs in.
I går krävde också Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, HUS, att intyget ska läggas på is åtminstone över årsskiftet.
Regionförvaltningsverket i Södra Finland har meddelat att man har beredskap att snabbt fatta nya beslut. Det kan alltså innebära att evenemangen stängs också för vaccinerade och dem som kan visa upp ett negativt coronaresultat.
På Svenska Teatern följer man spänt med läget.
– Vi har ju varit i en beredskapssituation i snart två år, så att jag har ju blivit väldigt förberedd på att det kan hända saker och ting, säger teaterchefen Joachim Thibblin och fortsätter:
– Vi har mycket föreställningar under mellandagarna och de är välsålda för en bred publik, för hela familjen. Så det är ju jättetråkigt om vi behöver stänga ned nu igen, eftersom vi kommit rätt hyfsat igång.
Känsligt läge
För kultursektorn är en nedstängning särskilt känslig nu eftersom man försökt återuppbygga det man förlorat under de nästan 1,5 år som kulturbranschen tvingats hålla stängt på grund av restriktionerna.
Thibblin vädjar till beslutsfattarna att bara ta till de mest nödvändiga åtgärderna, och att göra informationsgången tydlig och rätt så att kultursektorn inte tappar publik i onödan.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru presenterade i höstas ett poängsättningssystem för evenemang. Det skulle basera sig på en bedömning över hur stor risk det är att insjukna i corona på tillställningen. Thibblin undrar vad som hände med det.
– Det gjordes ju en tolkning att teatrarna och de evenemang där man har numrerade sittplatser och använder ansiktsmask är relativt trygga. Jag kan inte önska annat än att man i framtiden också kunde se det på det här sättet, så att det skulle ge oss en möjlighet att ha öppet.
Thibblin poängterar att Svenska Teatern jobbar väldigt mycket med säkerhetsfrågorna visavi avstånd.
– Sen är det upp till den enskilda åskådarens ansvar att fullfölja det här.
Är du oroad för en ny nedstängning?
– Det är klart att det finns en oro. Men vi får ta en dag, en vecka i taget. Det är förstås utmanande när vi också behöver jobba med en väldigt lång framförhållning.
Också på Teater Viirus följer man spänt med läget. Trots att nästa föreställning är först i februari är teaterchefen Jussi Sorjanen oroad för en ny nedstängning.
– Absolut, men det händer om det händer. Alla måste behandlas på samma sätt den här gången. Kulturbranschen får inte vara den första att stängas ner.
Joachim Thibblin hoppas å sin sida att beslutsfattarna denna gång, oavsett vilket beslut man fattar, ser till att kultursektorn hinner reagera.
– För varje vecka blir väldigt dyr för oss. Vi har tusentals teaterbesökare på våra föreställningar under mellandagarna och det innebär en stor ekonomisk förlust.
Om en ny nedstängning trots allt blir verklighet hoppas Thibblin att kulturbranschen snabbt får nya understöd.
– Vi är fruktansvärt sårbara just nu och ännu några år framöver.
– Ifall en nedstängning blir av hoppas jag verkligen att man lyckas hitta en klok och rejäl finansiering, inte bara för de stora institutionerna utan i synnerhet frilansarna och de enskilda näringsidkarna inom vår bransch.
Näringsminister Mika Lintilä sade i söndags till tidningen Demokraatti att han beordrat ministeriet att ha beredskap för en sjätte coronastödrunda, om det blir aktuellt med en nedstängning i Finland igen. Också statsminister Marin sade i söndags att om stränga restriktioner införs behövs också omfattande stödpaket.