Prisbelönt kammarorkester firar i Sibbo: "Vi sprider vår musikaliska glädje över kommungränserna"
Sibbo kommuns kulturpris går i år till Sibbo kammarorkester. Sibbobon och Borgå stads chefsläkare Kati Liukko startade orkestern. I gymnasiet vägde det mellan läkar- eller musikeryrket. Hon blev läkare, men har inte släppt musiken.
Det är inte lätt att hitta en lucka i Sibbobon Kati Liukkos kalender.
Hon jobbar som chefsläkare i Borgå och dagarna är fulla av möten och coronadejourering.
Hon sliter sig ändå för några minuter en eftermiddag för att berätta om Sibbo kammarorkester - en orkester hon startat och som i år fick Sibbo kommuns kulturpris.
– Det var en överraskning, det var fint - ja, det var allt möjligt säger en glad Kati Liukko, när Yle Östnylands reporter träffar henne på hennes arbetsplats för att gratulera till priset.
Hittade ingen orkester - startade en själv
Allt fick sin början i och med att Liukko under ett par års tid hade sökt en orkester där hon kunde musicera.
Önskemålet var att hon skulle kunna spela i en orkester vars program med träningar och konserter skulle passa hennes liv som förvärvsarbetande, hustru och mor.
Om jag inte hittar en orkester, så får jag väl lov att starta en själv tänkte Liukko år 2010.
Så blev det. Hon sökte efter hjälp på olika håll - bland annat hos hennes sons cellolärare Sauli Tyni på Borgånejdens musikinstitut.
– Han hjälpte en hel del. Vi fick öva i institutets lokal i Sibbo och han efterlyste en dirigent i Sibelius-Akademin, säger Liukko.
En annan institution som var till stor hjälp var församlingarna i Sibbo.
– Vi har under alla dessa år fått spela och öva i Sibbo kyrka. Det var de här två institutionerna som hjälpte oss i starten - församlingarna och musikinstitutet, säger Liukko.
Missvisande namn
Enligt Liukko var starten ändå lite trög och blygsam. Till den första övningen dök i stort sett en handfull människor upp.
– Men där började det och till vår första konsert i Sibbo kyrka kom det riktigt hyggligt med publik, säger Liukko.
Det är inte bara i Sibbo som orkestern spelar. Sibbo kammarorkester har också spelat i nästan samtliga grannkommuner: Vanda, Kervo och Borgå samt i Helsingfors, där man spelat i Tempelplatsens kyrka.
– Vi sprider vår musikaliska glädje över kommungränserna, säger Liukko.
Sibbo kammarorkester är egentligen i dagens läge ett ganska så missvisande namn.
Orkestern har nämligen vuxit och utökats med en blåssektion och en sektion bestående av slagverk.
Skulle det vara dags för namnbyte?
– Kanske det. Vi var ju en kammar- eller stråkorkester då vi började, men idag liknar sammansättningen nog närmast en symfoniorkester, så jo, kanske borde vi ta oss en funderare på vårt namn, säger Kati Liukko.
Medicinen vann över musiken
Faktum är att Sibbo kammarorkester idag spelar ganska mycket symfonier.
– Vi brukar ju bjuda på temakonserter och i höst har temat varit Mozart. Det är egentligen dirigenten Tapio von Boehm som väljer vad vi spelar, men orkestermedlemmarna får nog komma med önskemål och de har förverkligats riktigt fint, säger Liukko.
Kati Luikko började musicera då hon var sju år gammal. I gymnasiet vägde det mellan att satsa på antingen musiken eller medicinen.
Det var medicinen som drog det längre strået. Enligt Liukko var läkaryrket ett bra val.
– Jag var tvungen att välja. Det skulle ha varit omöjligt att satsa på båda. Musiken var ett bra alternativ och jag studerade faktiskt en tid musik. Jag kom så långt i studierna att bara diplomarbetet i violin blev ogjort, säger Liukko.
Liukko säger också att det kan sluta illa om man väljer en hobby till ett yrke.
– Det finns alltid den faran att man tappar glädjen om hobbyn blir ett yrke. På det här sättet har jag kunnat behålla glädjen i spelandet, säger Liukko.
Avstressande att musicera
Litet smolk i glädjebägaren har trots allt coronaepidemin förorsakat.
– Det har ju gällt alla. Det är livet. Vi har kunnat öva, men en del framträdanden har vi fått annullera, men vi gör vad vi kan och planerar för framtiden, säger Liukko.
För tillfället är Kati Liukkos arbete som chefsläkare förstås synnerligen pressande.
Tycker du att du hittar hjälp och lindring i musiken?
– Jag älskar musik och älskar att spela. När jag spelar kommer jag bort från arbetet på ett påtagligt sätt. Före coronan övade vi alltid på fredag kväll, vilket var skönt efter arbetsveckan och en bra start på veckoslutet, säger Liukko.
Julen ska Liukko fira med familjen, där en son spelar cello, en annan sjunger och hennes man spelar gitarr.
– Om ingen spelar så blir det säkert musik ur diverse apparater i stället. Det är alltid musik i vårt hus, säger Liukko.
Sibbo kommuns kulturpris är på 2 000 euro och Sibbo kammarorkester ska använda de pengarna som hjälp för att betala av de kostnader som verksamheten för med sig.