Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skottland ger häxprocessernas offer upprättelse

Från 2021
Häxdomstolen i Salem. Illustration.
Bild: Wikimedia Commons / US Library of Congress

I Skottland ska en historisk oförrätt gottgöras efter nästan 300 år. Skotska parlamentet väntas inom kort besluta om upprättelse för tusentals kvinnor som blev åtalade, dömda och avrättade för häxeri.

Det handlar om 3 837 människor som ställdes inför rätta för brott mot häxerilagen, Witchcraft Act. Den famösa lagen gällde i Skottland från 1563 till 1736.

Över hälften av de åtalade avrättades. 84 procent av dem var kvinnor och flickor.

De anklagades för de mest skiftande konster – från att orsaka baksmälla och förvandla sig själva till ugglor till att tråda dansen med Den Onde och framkalla oväder.

Efter en två år lång kampanj från aktivistgruppen Witches of Scotland har en lagmotion om att rentvå de åtalade lagts fram i skotska parlamentet. Den har fått stöd av premiärminister Nicola Sturgeons administration

Förebilden för beslutet finns i USA. År 2001 förklarade representanthuset i Massachusetts offren för häxprocessen i Salem 1692 för oskyldiga.

Stormar och baksmällor

Häxprocesser var ett utbrett fenomen i det tidigmoderna Europa och de amerikanska kolonierna. Från slutet av 1400-talet till början av 1700-talet blev tiotusentals människor, i huvudsak kvinnor, dömda och avrättade för trolldom.

Häxhysterin drabbade olika länder under olika perioder. I Skottland var fenomenet i hög grad en enda mans förtjänst - kung Jakob VI (James VI), som från 1603 även regerade i England och Irland under namnet Jakob I.

När kungens brud, den danska prinsessan Anna, i september 1589 skulle resa till Skottland, råkade skeppet ut för en storm och måste styra kosan till Norge. Det gjorde den lärde monarken övertygad om att onda makter hade sitt finger i spelet. Jakob författade år 1597 en skrift, Daemonologie, där han noga redogjorde för djävulens verksamhet. Skriftens inflytande blev stort under mer än ett sekel framöver.

Skottland hade redan 1563 antagit en lag om häxeri, Witchcraft Act. En första stor häxjakt anställdes 1590-91, och den följdes av nya utbrott av hysteri 1597, 1628–1631, 1649–1659 samt 1661–1662.

Om man inte brydde sig om den ruskiga verkligheten, skulle många av fallen bjuda på storartade komiska episoder. Issobell Young, som avrättades på Edinburghs slott 1629, ska ha förvandlat sig själv till en uggla. Och Lilias Adie, som dog i fängelset 1704 (troligen genom självmord), påstods genom magi ha vållat sin granne en ohygglig baksmälla.

Många av de anklagade erkände konster av det här slaget sedan de utsatts för tortyr, till exempel blivit förhindrade att sova eller fått sina naglar utdragna. I Skottland brukade dödsdömda häxor vanligen bli strypta innan deras kroppar brändes på bål.

"Rättsskandal utan like"

Claire Mitchell är ordförande för Witches of Scotland. Enligt henne är gruppens mål att de i huvudsak kvinnliga offren för trolldomsprocesserna ska få upprättelse och ursäkt, och även ett nationellt minnesmärke.

– Från 1500- till 1700-talet avrättades hos oss [i Skottland] fem gånger fler människor per capita än i övriga Europa. Det stora flertalet var kvinnor, säger Mitchell till Sunday Times.

– För att ge saken perspektiv, så blev 300 människor åtalade och 19 människor avrättade i Salem. Vi utmärkte oss verkligen i Skottland när det gällde att hitta kvinnor att bränna. Och de avrättade var oskyldiga, så de borde bli frikända.

Också i andra länder har initiativ tagits för att frikänna häxprocessernas offer och ge dem upprättelse. I Sverige publicerade aktivistgruppen Nordic Noise Movement i februari 2020 ett manifest med krav på upprättelse för dem som drabbades av trolldomsraseriet – "denna rättsskandal utan like i den svenska historien”.

I Norge meddelade juristen Jostein Løken i oktober att han ville få offren för trolldomsprocessen i Elverum 1625 – Ingeborg Knutsdatter Økset, hennes syster och son – frikända.