Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eventuellt en vändning i etiopiska inbördeskriget – rebeller retirerar till Tigray

Från 2021
Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.
Bildtext Etiopien i östra Afrika har 115 miljoner invånare och är sin världsdels näst största land mätt i befolkningsmängd.

Tigreanska rebeller meddelade på måndagen att de har dragit sig tillbaka från två områden i norra Etiopien. Om det stämmer innebär det ett nytt skede i inbördeskriget som har pågått i lite drygt ett år.

“Vi har precis dragit tillbaka våra styrkor från regionerna Amhara och Afar”, skriver en talesperson för Tigreanska folkets befrielsefront TPLF på Twitter.

Under de senaste månaderna har båda sidorna, tigreanska försvarsstyrkor och etiopiska försvarsmakten, gjort landvinningar i kriget.

Om reträtten från regionerna Amhara och Afar kan bekräftas innebär det hopp om att dialog kan inledas mellan parterna i kriget.

– Det är något vi har hoppats på och vi hoppas det ska öppna dörren för en bredare diplomati, säger Ned Price, talespersoner för USA utrikesministerium.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmeds talesperson Billene Seyoum säger å sin sida att meddelandet om reträtten endast är ett sätt att dölja att tigreanerna har stött på motgångar.

Stort behov av hjälp

Den etiopiska regeringen har tidigare krävt att tigreanerna drar sig tillbaka från Afar och Amhara, och uppgett att det kunde öppna för dialog. TPLF har däremot krävt att den etiopiska försvarsmakten första ska dra sig tillbaka.

Oavsett om reträtten är verklig eller inte, så börjar det vara bråttom med att få till stånd dialog och diplomati i inbördeskrigets Etiopien. Hittills har tiotusentals människor fått sätta livet till i kriget och det har uppstått en humanitär kris och hungersnöd.

Enligt FN:s uppskattning behöver nio miljoner personer mathjälp och över två miljoner har tvingats fly från sina hem. Det finns rapporter om massakrer, massvåldtäkter och andra grymheter.

Det är mycket svårt att få information från de konfliktdrabbade områdena. Kommunikation har stoppats och journalister får inte jobba i regionerna.

Källor: AFP, Reuters