Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre personer avrättade i Japan – första avrättningarna på två år

Från 2021
En japansk fångvaktare tittar in i en cell i ett fängelse i Toyama, i centrala Japan. Bilden är en arkivbild från 2006.
Bildtext Den här arkivbilden från 2006 visar en japansk fångvaktare som tittar in i en cell i fängelset i Toyama, i centrala Japan.
Bild: EPA/All Over Press

Japan har avrättat tre dödsdömda fångar, rapporterar japanska medier. Det är landets första avrättningar sedan december 2019. Dödsstraffet har rätt stort stöd bland japanerna.

En lång rad japanska medier rapporterar om de tre avrättningarna, men det japanska justitieministeriet har ännu inte kommenterat nyheten.

År 2019 avrättade Japan tre dödsdömda fångar. Året innan avrättades 15 personer i Japan. De flesta av dem från domedagssekten Aum Shinrikyo som utförde sarinattacken mot Tokyos tunnelbana 1995.

Det dröjer i allmänhet många år mellan dom och avrättning i Japan. Avrättningarna sker alltid genom hängning.

De avrättningar som det rapporteras om nu, är de första under Japans nye premiärminister Fumio Kishida som tillträdde i oktober.

Japans premiärminister Fumio Kishida höll ett tal till soldater i Tokyo den 27 november.
Bildtext Japans premiärminister Fumio Kishida höll ett tal till soldater i Tokyo den 27 november.
Bild: EPA-EFE

Kyodo rapporterar att en av dem som nu avrättades var en 65-årig man som dömts för att ha knivhuggit och mördat sju av sina släktingar år 2004. Dödsdomar i Japan används främst vid mord.

Dödsstraffet har stort stöd bland japanerna

Över 100 dödsdömda fångar i Japan väntar som bäst på att deras dödsstraff ska verkställas. Enligt nyhetsbyrån AFP har dödsstraffet ett stort stöd hos den japanska allmänheten, trots internationell kritik och kritik från människorättsorganisationer.

Trots att det brukar ta åratal innan dödsdomarna verkställs, så får de dömda oftast veta att de ska dö bara någon timme innan det är dags.

Som bäst pågår en rättsprocess i Japan där två dödsdömda fångar kräver staten på kompensation för det lidande som den här ovissheten orsakar dem. De vill att fångarna ska få veta om den kommande avrättningen tidigare än vad som nu är fallet.

Japan och USA är de enda industrialiserade demokratierna som fortfarande använder sig av dödsstraffet.

Källor: AFP, Reuters