Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Historisk dag för finländsk kärnkraft: Olkiluoto 3 har körts igång

Från 2021
Kärnkaftverket Olkiluoto 3.
Bildtext OL3 skulle börja producera el redan år 2009, men har drabbats av förseningar.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Industrins Kraft meddelar att kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 körts igång natten till tisdag. Det är 40 år sedan en ny kärnreaktor senast togs i drift i Finland.

Elproduktionen vid "OL3" inleds i slutet av januari 2022, då anläggningen sluts till det nationella stamnätet. Först produceras el med 30 procents kapacitet, och produktionen blir regelbunden från och med nästa juni.

Olkiluoto 3 ska stå för cirka 15 procent av elproduktionen i Finland.

"Vi kommer alltid att minnas den här stunden som ett bevis på det ihärdiga arbete som gjordes för att ta i drift vår enhet. Det berättar om stark expertis inom kärnkraftsområdet och en vilja att göra verklighet av Finlands största klimatgärning", säger produktionschef Marjo Mustonen i ett pressmeddelande.

Strålsäkerhetscentralen STUK gav Industrins Kraft tillstånd att starta den tredje Olkiluoto-reaktorn förra veckan. Då uppgav STUK att tester vid reaktorn visar att allt fungerar som det ska.

OL3 skulle börja producera el redan år 2009, men förseningar har lett till att bygget drabbats av kostnader i miljardklassen. Reaktorn är också världens näst dyraste byggnad.