Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Åbo Svenska Teater stänger ner fram till nyår på grund av skärpta coronarestriktioner – "Visst svider det"

Från 2021
Ingången till Åbo Svenska Teater.
Bildtext Åbo Svenska Teater ställer in onsdagens välgörenhetskonsert och mellandagarnas föreställningar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Åtminstone onsdagens välgörenhetskonsert och mellandagarnas fem teaterföreställningar inhiberas. – Visst svider det, säger teaterchef Jukka Aaltonen.

I måndags meddelade Egentliga Finlands regionförvaltningsverk att covidintyget delvis läggs på hyllan och att alla publika sammankomster förbjuds över jul och nyår. Det innebär att också Åbo Svenska Teater inhiberar sina föreställningar.

– Det svider visst, vi hade ju tänkt oss att vi är på väg mot det bättre hela tiden, men det är omständigheter som man inte kan göra något åt och alla råkar ut för samma elände här i samhället. Så det är nu bara att ändra på planen en gång till. Vi är vana vid det, säger Jukka Aaltonen, chef för Åbo Svenska Teater.

Onsdagens välgörenhetskonsert och mellandagarnas fem föreställningar ställs alltså in.

– Vi har kutymen att vi ringer till alla kunder personligen, så det är ganska stort arbete.

En man.
Bildtext Vi är vana vid det, säger Jukka Aaltonen om den senaste i raden av begränsningar som hans teater måste anpassa sig till.
Bild: Nina Bergman/Yle

Två uppsättningar läggs ned helt och hållet: Morbror Vanja och Andersson & Pettersson & Lundström & jag.

Aaltonens största rädsla gäller ändå mitten av januari då teatern har två premiärer.

– Vi skulle ha premiär i februari det här året för Baskerville - ett fall för Sherlock Holmes. Nu har vi skjutit upp premiären med ett år. Nu hoppas jag verkligen att vi får hålla den här premiären och spela den föreställningen hela våren till slut.

Aaltonen har förståelse för att alla måste dra sitt strå till stacken under det förvärrade smittoläget. Han poängterar ändå vikten av att myndigheterna nu ger entydiga besked kring hur man motiverar begränsningarna och att besluten är välgrundade.

– Det får inte leda folk till att tänka att myndigheterna börjar tycka att det är viktigare eller mera godkänt att gå på krog och ta en öl istället för att gå på en konsert, eller att det är mer acceptabelt att gå på gym och lyfta tyngder istället för att komma till teatern. Man måste noga kunna motivera alla enskilda begränsningar.

Också i Nyland bävar teaternarna för en ny nedstängning.