Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad ställer in jul- och nyårsprogram på grund av förvärrat coronaläge

Kö till coronavaccinering vid hälsostationen i Åbo centrum.
Bildtext Kön var lång till hälsostationen i Åbo centrum i söndags, då många Åbobor ville vaccinera sig.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Åbo stad tvingas ställa in allt julprogram i muséerna samt nyårsfyrverkerierna och barnens nyår. Det försämrade coronaläget och Regionförvaltningsverkets nya restriktioner ligger bakom.

– Vi reagerar snabbt enligt alla beslut, anvisningar och restriktioner för att kunna trygga stadsbornas hälsa, och främjar för vår del bemästrandet av coronaviruset, säger borgmästare Minna Arve.

Regionförvaltningsverket i sydvästra Finland beslöt igår att alla offentliga tillställningar, både inomhus och utomhus, förbjuds från den 22 december till den 31 december. Totalförbudet innebär att evenemang och tillställningar inte kan ordnas ens med ett krav på covidintyg.

Alla uppvisningar, tävlingar och matcher som ordnas på inom- eller utomhusidrottsplatserna måste genomföras utan publik.

Också Åbo stadsteaters föreställningar avbryts för resten av året. Biljetter till inhiberade föreställningar kan bytas till nya, eller till ett presentkort som gäller i ett år. Biljettpriset kan också returneras vid behov.

Viktigt att 60-plussare får den tredje vaccindosen

60-plussare samt personer som tillhör riskgrupperna kan få den tredje dosen 3–4 månader efter att de fått sin andra vaccindos. Andra behöver vänta 4–6 månader innan de kan få sin tredje dos.

Alla som är berättigade till den tredje dosen coronavaccin bör själva boka tid till vaccinationen eller söka sig till en pop up- mottagning.

Under söndagen den 19 december vaccinerades totalt 3279 personer vid vaccinationsmottagningarna runt om i Åbo. Totalt 2989 personer fick den tredje dosen. Vaccinet gavs också till 49 barn i åldern 5–11 år i riskgrupperna.

– 60-plussarna är den viktigaste målgruppen för den tredje dosen, eftersom de löper en större risk för att insjukna i den allvarligare formen av covid-19. Det är redan ett tag sedan de fick den andra dosen, säger Åbo stads ansvariga smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi.

Åbo stad ordnar pop up- vaccinering för Åbobor över 60 år i hälsostationerna i centrum, Tallbacken, Kyrkovägen, Runosbacken och Kråkkärret onsdagen den 22 december kl. 8.30–15.15.