Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Portugisisk tränare med exotiskt CV tar över Helsingfors IFK – kommer närmast från indisk fotboll

Uppdaterad 21.12.2021 13:58.
Bruno Tavares skrattar på presskonferens.
Bildtext Bruno Tavares presenterades på en presskonferens på tisdagen.
Bild: Lehtikuva

Helsingfors IFK fortsätter att satsa på utländskt tränarkunnande. Portugisen Bernardo Tavares lotsar klubben nästa säsong.

41-åriga Tavares kommer närmast från den indiska I-League, hans sejour i Churchill Brothers tog slut i mars 2020. Tränarens kontrakt gäller för nästa säsong, med option för 2023.

Portugisen har stora stövlar att fylla. Föregångaren Joaquin Gomez lotsade huvudstadsklubben till en fin sjätteplats i årets ligaspel, efter ett omskrivet ägarbyte på vintern. Gomez kommer att lotsa SJK nästa säsong.

– Det är fint att vara här. Jag är medveten om att IFK:s förra säsong var den bästa på 50 år. Jag vill att klubben ska spela enligt sin identitet – aggressivt och modigt, säger Tavares på tisdagens presskonferens.

Förutom sejouren i Indien har den nya tränarens tidiare uppdrag varit på exotiska fotbollsadresser som Macao, Maldiverna och Tanzania. Tidigare under karriären har Tavares verkat i flera storklubbar i hemlandet: I Sportings och Benficas organisationer och som scout för Porto.

Tavares lotsade sina lag till ligatitlar i Indien 2019, Kina 2018 och Maldiverna 2017. Han tar med sig ett eget tränarteam till Helsingfors.

"Vill bara ha bra spelare"

HIFK Fotboll går också in med nya ägare till nästa säsong. Majoritetsägarna utgörs av inhemska investerare.

Nya ordföranden Heikki Pajunen berättar att sökandet efter en ny tränare pågått länge. Sportchefen Mika Lönnström avslöjar i sin tur att man i slutet av rekryteringsprocessen hade enbart utländska alternativ.

Från årets lag har fyra spelare kontrakt med klubben för nästa säsong. Dessa är Sakari Mattila, Felipe Saez, Macario Hing-Glover samt Jusif Ali.

Enligt Lönnström kommer tre-fyra spelarkontrakt att presenteras snart. Spelarbudgeten för nästa säsong är ännu oklar.

– Vi vill bara ha bra spelare, konstaterar Lönnström.

På tisdagen stod det klart att den kolombianske mittbacken Aldayr Hernandez lämnar föreningen. Den 26-årige stjärnbacken är klar för spel med lokalkonkurrenten Honka.