Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenska skolor utan skolpsykolog igen i Åbo – staden öppnar upp för inköpta psykologtjänster tills en ersättare hittas

Cygnaeusskolan i Åbo.
Bildtext Skolpsykologen vid Cygnaeus skola och Braheskolan ansvarar för 570 skolelever och 100 förskolebarn.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Cygnaeusskolan och Braheskolan i Åbo är igen utan skolpsykolog efter att den nuvarande psykologen sagt upp sig. En rekryteringsprocess är igång men tills en ersättare hittas är inköpta psykologtjänster ett alternativ.

Det säger Annie Turunen som ansvarar för skolpsykologtjänsterna vid Åbo stad. Enligt henne har en rekryteringsprocess redan inletts för att hitta en ersättare.

Frågan tangerades också på stadsstyrelsens möte på måndagen och SFP:s Ulla Achrén lämnade då in en uppmaning att utreda ifall inköpta skolpsykologtjänster kunde anlitas i skolorna.

Enligt Turunen kunde det här vara ett alternativ på kort sikt. Vid brådskande fall kan också andra skolpsykologer i staden hjälpa till.

Skolpsykologen vid Cygnaeus skola och Braheskolan ansvarar för 570 skolelever och 100 förskolebarn. Under de senaste åren har skolpsykologen bytts ut nästan varje år och den nuvarande psykologen hann jobba mindre än ett år i skolorna.

Enligt lagen har eleverna rätt till en träff med en psykolog vid behov inom sju dagar och vid akuta situationer ska de få träffa en psykolog samma dag. I ett meddelande till elevernas föräldrar skriver rektor Nicke Wulff att lagen inte följs nu och att situationen är oacceptabel.

Avsaknaden av en skolpsykolog innebär också att elevkartläggningar och utredningar stannar upp.