Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsö fyller 20 och det firar vi med öppet hus den 11 juni – här är allt du behöver veta

Från 2022
Uppdaterad 07.06.2022 12:45.
Strömsö fyller 20 år – följ med oss på öppet hus - Spela upp på Arenan

20 år av tv-historia och 742 program tycker vi är värt att fira tillsammans med er. Lördagen den 11 juni mellan klockan 12.00 och 18.00 är dörrarna till Strömsövillan öppna och vi bjuder på upplevelser i en vacker omgivning.

I augusti 2002 stod Matias Jungar och Susanna Ström-Wilkinson framför villan i Västervik och hälsade tittarna välkomna till det allra första Strömsöprogrammet. Två år hade det talats om, och ifall tittarna gillar det, kanske någon säsong till.

Två glada personer.
Bildtext Susanna Ström-Wilkinson och Matias Jungar var Strömsös första programledarpar.
Bild: Carina Ahlskog/Yle

Det som vi inte visste den där dagen i augusti, men som vi vet nu, är att tittarna faktiskt skulle komma att gilla det de såg. Sedan dess har Strömsö rullat på och nu fyller vi 20. I två decennier år har vi gjort tv-program på Strömsö.

Strömsö har också blivit en av de mest populära turistattraktionerna i Vasa som lockar tusentals besökare varje år, och när vi ordnar öppet hus blir det extra festligt.

Öppet hus – här är programmet, varsågod!

Lördagen den 11 juni kan du träffa alla nuvarande programledare och experter på Strömsö. De kommer att visa saker de gjort under årens lopp och berätta hur de arbetar.

Lee Esselström ger inspiration för stickning och Jim Björni visar hur man renoverar fönster. Alexandra de Paoli berättar vad man kan göra av bivax och visar hur man gör ekologiska bivaxdukar som du kan ersätta plastfolie med.

Konstexperten Camilla Forsén-Ström berättar om olika målningstekniker och Lena Gillberg visar hur du lyckas med en kompost och hur du kan jobba för mångfald i trädgården, bl.a. genom att öppna en "fjärilsbar".

Fem kvinnor och två män som står och sitter på en veranda.
Bildtext Strömsös nuvarande programledare och experter, från vänster Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström, Ella Grüssner Cromwell-Morgan, Camilla Forsén-Ström, Jim Björni, Nicke Aldén, Lena Gillberg.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

På programscenen pratar Elin Skagersten-Ström och Nicke Aldén med experterna om deras jobb, vilka produkter som har blivit deras favoriter och ger svar på frågor som du kanske har.

Susanna Ström-Wilkinson och Matias Jungar, som har varit med från starten kommer också att berätta om hur idén till Strömsö föddes och om programmets långa historia.

Öppet hus – betyder förstås också öppna dörrar i villan. Du kan vandra genom salen ta en titt in i köket, hobbyrummet och biblioteket och kanske förvånas över att allt ser lite annorlunda ut i verkligheten än på tv.

Blir du sugen på något drickbart kan du söka dig till Marthorna som säljer kaffe och våfflor på området. Dessutom kan du smaka på Marthornas smörstekta nors.

Ta på dig din Strömsötröja – vi fixar massfotografering

Om du har en Strömsötröja får du gärna klä dig i den. Vi vill fota dig och alla andra framför villan. Fotograferingar ordnas klockan 13.00, 15.00 och 17.00.

Så här tar du dig till Strömsö – buss, cykel eller båt är det som gäller

Det finns inga parkeringsplatser på Strömsö. Lämna bilen hemma och kom med cykel eller hoppa på gratis bussar vid torget, Vasa stad bjuder på resan. Den första bussen avgår 11.45 och efter det går bussarna non-stop, fram och tillbaka. Ombord på bussen finns Vasa stads guider som berättar om Strömsös historia.

Strömsöbussarnas tidtabell

11:45-15:00 Non-stop Vasa-strömsö

15:00 -18:00 Avgång var 15 min.

18:15 Sista returen från Strömsö

Du kan också boka båttransport som går från Inre hamnen i Vasa genom Vasa skärgård via Visit Vasa.

Bildcollage med olika Strömsö profiler.
Bild: Yle / Kollage: Marika Lytts-Råholm

Vi förmedlar stämningarna också till dig som inte kan komma till Strömsö

Vi kommer att ha en livestream från evenemanget som börjar kl. 15.00. Nicke Aldén är din guide på området och träffar både experter och besökare. Du kan också följa vår liveblogg där vi regelbundet uppdaterar med bilder från öppet hus.

Obs! Den här artikeln kommer att uppdateras regelbundet med ny information. Det enda du behöver göra nu är boka in 11 juni i din kalender.

Alexandra de Paoli med ett glas fyllt med nässelshot
Bildtext Välkommen säger alla vi på Strömsö!
Bild: Carina Ahlskog/ Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk