Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vargarna trivs och mår bra i Västnyland – en ansökan om vargjakt har lämnats in

Från 2021
Uppdaterad 22.12.2021 14:28.
Två vargar går omkring i snö.
Bildtext I Raseborgsreviret rör sig omkring tio vargar. I Snappertunareviret finns det också tecken på att ett par rör sig tillsammans vilket höjer sannolikheten för valpar i nästa vår.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

I hela landet har Finlands viltcentral mottagit totalt 33 ansökningar om dispens för vargjakt. Om tillstånden beviljas sker jakten i februari före vargens parningstid.

Ansökningstiden för dispens för stamvårdande jakt på varg gick ut den 20 december. Antalet ansökningar som lämnades in uppgår till 33 stycken och sammanlagt ansöks om att fälla 168 vargar. De flesta ansökningar lämnades in till viltcentralerna i Egentliga Finland och Uleåborg.

En av ansökningarna gäller vargflocken i Raseborg, som också sträcker sig över gränsen till Egentliga Finland.

Ansökningarna gäller utanför rensköteselområdet. Om tillstånden beviljas sker jakten i februari före vargens parningstid.

Jord- och skogsbruksministeriet fastställde tidigare i december en förordning som tillåter stamvårdande jakt på varg från och med årsskiftet. Förordning tillåter att högst 20 vargar fälls i den stamvårdande jakten.

Visa Eronen är jaktchef i Nyland.
Bildtext Visa Eronen vid Finlands viltcentral säger att en eventuell vargjakt kan komma i fråga under den första hälften av februari år 2022.
Bild: Yle/Anna Savonius

Visa Eronen är jaktchef på Finlands viltcentral i Nyland och han uppskattar att den egentliga tiden för stamvårdande jakt kommer att vara ungefär två veckor.

– Vi försöker fatta beslut före årsskiftet så att den möjliga vargjakten kunde inledas i början av februari och sluta den 15 februari, säger Eronen.

Ministeriets regler gäller

Han vill i det här skedet inte kommentera sannolikheten för att dispens beviljas. Ansökningarna behandlas utgående från Jord- och skogsbruksministeriet riktlinjer.

– Det finns så många saker att beakta och det är inte lätt men vi kommer att motivera besluten, säger Eronen.

Den som vill – och kan finska – kan bekanta sig med den 61 sidor långa promemorian utgiven av Jord- och skogsbruksministeriet som bland annat beskriver just vilka kriterier som ska ligga som grund för besluten.

Vargen är en strikt skyddad art och jakten får inte riskera den gynnsamma skyddsnivån.

Vargen förökar sig i Västnyland

I Västnyland finns två vargrevir: ett som kallas Snappertunareviret som sträcker sig från Ekenäs till Lojo och Kyrkslätt på södra sidan om riksväg 25, och det andra som kallas Raseborg-Saloreviret som stäcker sig västerut över länsgränsen till Egentliga Finland.

Särskilt i Raseborg-Saloreviret är stammen välmående.

– Flocken är ganska stor. Det finns observationer på tio individer tillsammans. Den senaste tiden har man observerat sju individer tillsammans, och samtidig också några andra individer på andra platser i reviret vilket tyder på en stor flock, säger Eronen.

Också i Snappertunareviret finns det det tecken på att det igen kan födas nya valpar i vår.

– I somras gällde observationerna i Snappertuna endast enskilda vargar men nu under hösten har man också där sett flera vargar tillsammans, säger Eronen.

Största stammen på hundra år

I Raseborgsreviret har det funnits valpar flera år i rad och Eronen tror att det också i Snappertunareviret kan ha fötts valpar i våras.

Snappertunareviret har inte bevisligen haft några ungar sedan en alfahane fälldes under en jakt år 2017.

Naturresursinstitutet Luke uppskattade tidigare i höstas att det finns mellan 36 och 51 vargflockar i Finland. Antalet vargindivider uppskattades till mellan 337-452 stycken. Så stor har vargstammen i Finland inte varit på hundra år.

Diskussion om artikeln