Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Så sorterar du julens avfall rätt

Från 2021
Nina Lindman på Stormossens återvinningsstation.
Bildtext Under julen uppstår en hel del avfall.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Julen är en konsumtionsfest och det innebär också att det uppstår en hel del avfall. Nina Lindman, kommunikationschef på Stormossen, ger råd för hur man sorterar och återvinner.

Det är efter julen, någon gång i mellandagarna, som trafiken ökar på Stormossen. Det är förpackningsmaterial, elektronikskrot och så vidare som folk hämtar in.

– Så är man kanske ledig och har tid att röja där hemma, så då kommer det mycket folk hit, säger Nina Lindman.

Julpapper är inte returpapper, utan brännbart avfall. Det duger inte för återvinning, säger Lindman.

Allt som funkar med elektricitet klassas som elektronikavfall och ska föras till återvinningsstationen. Det är en hel del julpynt och lampor som går sönder och kastas.

Ett återvinningskärl fullt med kartong.
Bildtext Returkartong kan göras till bland annat hylsor för WC-papper
Bild: Greta Virranniemi / Yle

För kartong, "paff", finns det numera många insamlingskärl på många ekopunkter. En del husbolag har också kärl för det.

– Returkartongen blir till bland annat WC-pappershylsor.

Bioavfallskärlen fylls med julmat som ingen orkar äta, eller annars ratas. Enligt Nina Lindman kommer det ändå vanligtvis in så mycket matrester att man inte märker någon ökning vid julen.

– Vi ser gärna en minskning av matsvinnet, även om vi tar till vara och gör biogas och kompostjord av matresterna. Om maten är OK, så ät upp den!

Joululahjoja.
Bildtext De vackra omslagen runt julklapparna duger inte för pappersåtervinningen.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Lindman ger rådet att se över matkonsumtionen och traditionerna. Servera inte sådant som "hör till" men som ingen egentligen vill ha.

– Själv har jag offrat lutfisken för ett par år sen, säger hon. Det värsta med maten är den som slängs – en massa arbete går till spillo!

Plast, kartong och textilier är material som folk gärna returnerar

Att returnera plast är också det något som intresserar. För närvarande finns bara tio stycken plastinsamlingspunkter på Stormossens område. En nystiftad lag ändå gör att de snart är betydligt fler.

– I juli 2023 så ska alla rad- och höghusbolag med fem lägenheter eller mera ha kartong- och plastinsamling, säger Lindman.

Huruvida samma krav kan komma att gälla även egnahemshus är enligt Nina Lindman svårt att sia om. För närvarande har en del hushåll fyrfackskärl för att enkelt kunna sortera.

Avfallskärl för ett hushåll för plast, kartong, metall och glas.
Bildtext Fyrfackskärl ungerlättar sopsorteringen.
Bild: Yle / Robin Lindberg

Kapaciteten att ta emot plastavfall är åtminstone tillsvidare tillräcklig. Anläggningen i Riihimäki tar rentav in plastavfall från utlandet.

Återvinning av textilier är också det något som tas upp i den nya avfallslagen. Från början av år 2023 så ska kommunerna ha i bruk system för insamling av textilier, sådant som i dagens läge går i det brännbara avfallet.

– I Paimio finns en anläggning som tar till vara fibrerna i textilierna. Sen kan man göra nya textilier av fibrerna.

Målsättningarna för materialåtervinning är höga: år 2030 ska 65 procent återvinnas på Stormossens område, då andelen i dag ligger på 35 procent.

– Det finns mycket jobb att göra, säger Nina Lindman.

Stormossens avfallsguide hjälper dig att sortera.