Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tusentals utbildade smittspårare väntar på uppdrag – men ingen kontaktar dem

Från 2021
Människor iförda munskydd väntar på spårvagn i Helsingfors.
Bildtext På många håll i landet kan det ta veckor för smittspårarna att ringa upp personer som smittats av och exponerats för covid-19. Samtidigt uppger många att de fått rulla tummar efter att de avlagt THL:s kurs i smittspårning.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Över 7000 personer har gått en kurs i smittspårning som var tänkt att avlasta sjukvården. Men många kursdeltagare uppger att de aldrig kontaktats efter utbildningen – trots ständiga nyheter om att smittspårningen är överbelastad.

Det var i maj 2020 som Institutet för hälsa och välfärd, THL, startade en gratis onlinekurs tillsammans med Tammerfors universitet och Östra Finlands universitet. Kursen riktades främst till personal och studerande inom social- och hälsovården, men vem som helst var välkommen att delta för att lära sig hur arbetet med smittspårning går till.

Efter avklarad kurs kunde deltagarna sätta sig på en lista, som THL förmedlade vidare till kommunerna som ansvarar för själva smittspårningen. Meningen var att stöda kommuner och sjukvårdsdistrikt i smittspårningen.

Men många deltagare uppger nu att de aldrig kontaktats efter kursen.

"Förvånad och förvirrad"

Pensionären Kaisa Vähähyyppä är en av dem som gått kursen. Hon gjorde det i våras.

– Jag ville hjälpa till på något sätt. Det var skriande brist på personal och jag hade tid.

Under kursen läste hon texter, tittade på videor och gjorde övningar. Allt sköttes online och kursen avslutades med ett prov. Överlag är hon nöjd med upplägget.

– Vi lärde oss väldigt praktiska saker. Det var en välplanerad kurs. Vi lärde oss lagstiftning, vilka frågor man ska ställa då man ringer någon. Vad man får och inte får säga.

Jag var ju beredd att jobba

― Kaisa Vähähyyppä, kursdeltagare

Efter kursen satte hon sig på THL:s lista. Men efter det har ingen hört av sig.

– Det gör mig väldigt förvånad och förvirrad. Jag var beredd att jobba. Men då månaderna gick kom jag fram till att det knappast fanns något behov.

Vähähyyppä förstår att man prioriterar hälsovårdspersonal då man anställer smittspårare. Men samtidigt känns det konstigt att läsa nyheter om den överbelastade smittspårningen.

Hur skulle du reagera om du nu blev kallad till smittspårningsarbete?

– Det har gått så pass lång tid sen jag gick kursen att jag absolut skulle behöva repetera lite.

"Teoretisk kunskap räcker inte"

Vähähyyppä är inte den enda som fått rulla tummar efter kursen. I en tråd på Twitter uppger flera personer att ingen kontaktat dem sen utbildningen. Vad beror det på?

THL berättar via e-post att kursen ordnas än i dag. Men i slutändan är det kommunerna och sjukvårdsdistrikten som bestämmer vem som får arbeta med smittspårning. THL för inte statistik på hur stor del av deltagarna, som skrivit upp sig på listan, har blivit kallade på arbete.

Svenska Yle kontaktar flera kommuner som haft problem med smittspårningen under den senaste tiden.

Man måste öva på arbetet i praktiken

― Smittspårningsteamet i Esbo

Smittspårningsteamet vid Esbo stad berättar via e-post att hundra personer jobbar med smittspårning i staden. En del av dem har gått kursen.

Problemet är att kursen i sig inte räcker till.

"Utöver kursen måste personalen introduceras till stadens egna arbetssätt, patientsystem och andra informationssystem. Teoretisk kunskap räcker inte, dessutom måste man öva på arbetet i praktiken", skriver smittspårningsteamet.

För tillfället rekryteras och utbildas ny personal för fullt och i januari kommer 150 personer att jobba med smittspårning i Esbo. Men just nu sprids smittorna snabbare än vad man kan tillsätta ny personal.

Yrkesutbildning krävs i Vanda

I Vanda är smittspårningen väldigt belastad. Det kan ta upp till två veckor att ringa upp smittade och exponerade. Det berättar Saara Ansamaa, chef för hälsovårdstjänster i Vanda, via e-post.

För tillfället består smittspårningsteamet i Vanda av 60 - 70 anställda och 30 inhoppare, men flera rekryteras hela tiden. Ansamaa berättar att de tidigare rekryterat några få personer med hjälp av listan som THL sammanställt.

Men problemet är att många av dem som har satt sig på listan saknar yrkesutbildning inom hälso- och sjukvård. Utan yrkesutbildning blir arbetet knepigt att genomföra i praktiken.

Tunnistamaton oppilas istuu sohvalla käyttämässä puhelinta.
Bildtext Smittspårarna i Vanda meddelar både smittade och exponerade så fort informationen nått dem, berättar Saara Ansamaa, chef för hälsovårdstjänster i Vanda. Men det kan gå upp till fjorton dagar innan smittspårarna hinner ringa upp en.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

"Hanteringen av registeruppgifter inom hälsovården är väldigt reglerad och informationen ska registreras i flera olika system. Arbetsprocessen ser därför annorlunda ut för personer utan yrkesutbildnig och de kan endast utföra en del av processen", skriver Ansamaa.

Dessutom innehåller listan många människor som endast vill jobba deltid.

"Arbetet är väldigt tekniskt och instruktionerna förändras ständigt. Det är lättare att hantera helheten om arbetet kan göras på heltid och om arbetsprocessen ser likadan ut för alla."

Hårt överbelastade Borgå använder inte listan

I Borgå har det inte funnits ett behov av listan som THL sammanställt. Det säger Ann-Sofie Silvennoinen, som är social- och hälsovårdsdirektör i staden.

– Vi har klarat oss riktigt bra så här långt. Oftast har vi klarat av att spåra smittan inom ett dygn.

Men under den senaste tiden har situationen i Borgå förvärrats. Förra veckan rapporterades det att stadens spårningsenhet för tillfället är hårt överbelastad. Då sa Silvennoinen att de jobbar på högtryck och försöker få in extra personal.

Men än så länge har Borgå valt att inte ta hjälp av THL:s lista, utan i stället har de fått in extra hjälp från annat håll.

– Om det finns listor och möjlighet till samarbete, så är det bra att gå igenom det. Men som sagt har vi under hela coronatiden klarat av att spåra inom ett dygn, säger Silvennoinen.

Svenska Yle kontaktade också Helsingfors stad som inte svarade.

Diskussion om artikeln