Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Också på julafton fungerar kristelefonen och många finländare väntas ringa in: "Julen är inte alls bara god och härlig"

Från 2021
Kvinna i vintermössa och halsduk står utomhus i vintermörker och tittar in i kameran. I bakgrunden syns höghus.
Bildtext Under hösten har den nationella kristelefonen tagit emot rekordmånga samtal. Camilla Björk fungerar som koordinator för den svenskspråkiga linjen.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Ensamhet, ångest, missbruk, våld och rädslor. Det här är ingredienser i många finländares jul och därför tar man emot samtal till kristelefonen även under julafton. I år har också den svenskspråkiga linjen hittat finansiering för att kunna hålla öppet.

– Julen väcker mycket känslor. Den är inte alls bara god och härlig utan också komplicerad, säger Camilla Björk.

Björk jobbar som krismedarbetare vid Österbottens kriscenter Valo i Vasa. Hon fungerar också som koordinator för telefonjouren på svenska, en linje som snart fyller tre år. Storasyskonet, det vill säga den finskspråkiga linjen som upprätthålls av Mieli, psykisk hälsa Finland rf, har redan 50 år på nacken.

Under julafton ifjol tog den finskspråkiga linjen emot väldigt många samtal. Tyvärr saknades då pengar för att kunna hålla den svenskspråkiga linjen öppen, men i år har man lyckats hitta finansiering.

– Det här är vi glada över. Fördomarna mot att ringa och räcka ut handen till en främmande människa finns fortfarande, dem tampas vi med. Men jag hoppas att man vågar ringa för vi har folk som är utbildade och som väntar på att få ta emot samtal, säger Björk.

Rekordmånga samtal i höst

Björk påpekar att det till den svenskspråkiga linjen ryms fler samtal, där är det sällan lika hårt tryck som på den finskspråkiga linjen. Och det finns ingen tidsbegränsning, de som svarar har tid att lyssna.

Många som ringer in har ångest över någon relation, berättar Björk.

– Det handlar mycket om komplicerade människoförhållanden, parförhållanden och brustna hjärtan. Men också olika slags rädslor och det här med våld och alkohol avspeglar sig också.

Under hösten har kristelefonen tagit emot rekordmånga samtal.

– Den trenden ser ut att fortsätta. Just nu visar alla mätare att det är de unga som mår sämst. Och särskilt unga kvinnor. Det beror delvis på det här med alla inställda sociala sammanhang, vi människor tycker om att vara tillsammans. Den samhörigheten och gemenskapen fattas oss nu.

Under tiden efter jul fortsätter det oftast vara stor efterfrågan på krishjälp av olika slag, säger Björk. En av de absolut mest brådskande tiderna på kriscentren runtom i landet är i januari och februari.

– Det har att göra med att man på något sätt har bitit ihop och överlevt julen. Sedan släpper man och så kommer alltihop, då är det nog jätteviktigt att man får prata med någon.

Så ni stänger inte dörrarna efter julen utan ni finns kvar?

- Vi finns kvar, både på telefon och vid kriscentren. Det gäller bara att ta kontakt.

Österbottens kriscenter har stängt endast på julafton, inom tre dagar ska den som behöver hjälp få en tid till mottagning. Den svenskspråkiga telefonlinjen betjänar på numret 09 2525 0112. På julafton är kristelefonen på svenska öppen klockan 9-13.