Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten minskar i Österbotten – nästan dubbelt fler lediga jobb än för ett år sedan

Uppdaterad 21.12.2021 19:41.
En arbetstagare går i korridoren i ett förråd.
Bildtext Arbetslösheten minskade mest i åldersgruppen 40–44 år.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Antalet arbetslösa minskade i november. Det framgår av NTM-centralens sysselsättningsöversikt.

I slutet av månaden fanns 6 465 arbetslösa arbetssökande inom Österbottens NTM-centrals område, vilket är 136 färre än i oktober. Jämfört med året innan är det en minskning på drygt 3 600 personer, eller nästan 36 procent.

Sett till hela arbetskraften är andelen arbetslösa arbetssökande i Österbotten 5,7 procent. Det är den lägsta siffran i landet. I hela landet är andelen 9,6 procent.

I Vasaregionen minskade arbetslösheten med 44 procent och i Jakobstadsregionen med 43 procent. I Karlebyregionen var minskningen 14 procent. Den lägsta arbetslöshetsgraden hittas i Sydösterbotten, 3,7 procent.

Arbetslösheten minskade mest i åldersgruppen 40–44 år. Där var minskningen 43 procent jämfört med fjolåret. Flest arbetslösa fanns i åldersgruppen 60–64 år.

"Med tanke på sysselsättningen kan vi vara glada över den låga arbetslöshetsprocenten inom området för vår NTM-central. Inom vårt område finns det kommuner där det i praktiken råder full sysselsättning", säger överdirektör Timo Saari på NTM-centralen i Österbotten i ett pressmeddelande.

Den låga arbetslösheten gör enligt Saari att det finns en brist på kunnig arbetskraft. Ett annat bekymrande fenomen är att en stor grupp människor finns helt utanför arbetskraften.

Långtidsarbetslösheten har ökat jämfört med fjolåret, men ökningen har saktat ner. I slutet av november var 2 246 personer långtidsarbetslösa. Av dem hade litet under hälften varit arbetslösa i mer än två år.

NTM-centralen meddelar också att det finns gott om lediga jobb. Under november anmäldes nästan 3 000 nya lediga jobb, en ökning med 90 procent jämfört med för ett år sedan.

Antalet nya lediga jobb ökade inom nästan alla yrkesgrupper.