Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nästa tunga HJK-värvning efter Toivio och Soiri: EM-spelaren Jukka Raitala förstärker mästarlaget

Jukka Raitala i landslaget.
Bildtext Jukka Raitala står på 64 A-landskamper då han väljer att vända hem till inhemska ligan och HJK. Blir det en fortsättning i landslaget?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

HJK fortsätter att värva landslagsrutin. Jukka Raitala blir nästa hemvändare i mästarlaget.

Man kommer inte att kunna beskylla HJK för brist på rutin nästa fotbollssäsong.

”På tisdagen kom jultomten tidigt till Tölö”, som klubben själv skriver på sociala medier. Landslagsbacken Jukka Raitala blir nästa erfarna spelare som ansluter till mästarlaget.

– Jag är oerhört glad, det känns bra att återvända till Helsingfors och en bekant miljö. Jag är fortfarande hungrig på framgång, säger Raitala på klubbens hemsida.

HJK presenterade sitt färska nyförvärv med en video – och det är en gammal bekant som kliver ner i katakomberna i hemmaarenan. Raitala startade sin proffskarriär med att bli finsk mästare i HJK innan den långa sejouren utomlands startade.

Raitala har spelat i den tyska, spanska, holländska, danska, norska och nordamerikanska ligan under ett drygt decennium – och totalt landade 33-åringen på elva olika klubbadresser.

Nu vänder Raitala hemåt och kommer till ett HJK med rutin i massor. Bland annat återvänder också Joona Toivio och Pyry Soiri till finsk fotboll och Helsingforslaget.

Var given i EM-laget

I landslaget var Raitala given på vägen mot det historiska EM-slutspelet och startade samtliga matcher i gruppspelet i somras, men i höst har han tappat sin gjutna startplats i landslaget.

Det återstår att se om Raitala fortsätter i landslaget eller om han följer i Toivios, Paulus Arajuuris och Tim Sparvs fotspår. De tre var också grundbultar i laget som tog Finland till EM, men trion (jämngammal med Raitala) har tackat för sig i landslaget efter höstens VM-kval.

Så sent som i går meddelade Sparv att karriären är över – både i landslaget och i klubblaget HJK.

Sparv är inte den enda landslagsspelaren som har lämnat HJK efter guldet i höstas. Daniel O'Shaughnessy åkte till tyska andraligan i december.