Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finländska filmen Kupé nr 6 är med på Oscargalans shortlist – ett steg närmare att nomineras för bästa internationella långfilm

Från 2021
Seidi Haarla lutar huvudet mot ett öppet tågfönster.
Bildtext Kupé nr 6 nominerades nyligen för en Golden Globe.
Bild: Festival de Cannes

Den finländska filmen Hytti nro 6, eller Kupé nr 6 på svenska, är ett steg närmare att bli Oscarsnominerad.

I kväll publicerade Oscarsakademin en så kallad "shortlist", en kort lista, på vilka filmer som kan nomineras till kategorin bästa internationella långfilm.

Kupé nr 6 har redan vunnit flera priser, bland annad Grand Prix-priset på filmfestivalen i Cannes i juli och första pris på den internationella filmfestivalen i Jerusalem i september. Allt det här innan den hade haft Finlandspremiär den 29 oktober.

Filmen nominerades för en Golden Globe så sent som förra veckan.

Filmen har regisserats av Juho Kuosmanen och baserar sig på Rosa Liksoms roman med samma namn. Liksom fick Finlandiapriset för romanen.

Kupé nr 6 följer en finländsk studerande som träffar en rysk gruvarbetare på en tågresa. Huvudrollsinnehavarna är Seidi Haarla och Juri Borisov.

Den senaste och enda gången Finland har nominerats i kategorin för bästa internationella långfilm var år 2002. Då stod Mannen utan minne som är skriven, regisserad och producerad av Aki Kaurismäki på nomineringslistan. Den vann inte.

Också danska Flykt och norska Världens värsta människa är med på listan. Du kan läsa hela listan här.

Den 94:e Oscarsgalan hålls den 27 mars 2022. De slutliga nomineringarna kungörs den 8 februari.