Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa testar UNICEFs modell för Barnvänlig kommun

Från 2021
Uppdaterad 21.12.2021 19:13.
Barn i lekpark.
Bildtext Att trygga barnens rättigheter är en av grundtankarna i Barnvänliga kommuner.
Bild: Marko Melto / Yle

Vasa stad deltar i UNICEFs modell "Barnvänlig kommun". Barnvänlig kommun är ett verktyg som UNICEF erbjuder kommuner i syfte att hjälpa dem att skapa goda förutsättningar och fatta kloka beslut för barnens bästa.

Modellen ska trygga barns rättigheter speciellt med tanke på barn med svagare ställning.

För Vasas del är det viktigt att modellen medför konkreta och inkluderande åtgärder, berättar bildningsdirektör Christina Knookala.

– Jag hoppas att vi med den här modellen ska kunna förbättra barnens ställning och situation i Vasa. Till en början kommer gruppen som ska jobba med UNICEFs principer att få skolning. Vi har ett engagerat och kunnigt team som ska börja på med detta utvecklingsarbete, säger Knookala.

Redan i början av år 2022 inleds det konkreta arbetet.

Två års utvecklingsarbete

Efter två år kan Vasa få utmärkelsen Barnvänlig kommun av UNICEF. Det här förutsätter att en rad kriterier uppfylls.

– Det handlar bland annat om att kommunen fokuserar på de barn som är mest sårbara. Kommunen ska skapa ramar för att trygga barns rättigheter. Barnen ska vara inkluderade i kommunens arbete, hela kommunen ska vara delaktig och ha som målsättning att uppnå långvariga förändringar, berättar specialmedarbetare Sanna Koskinen på Finlands UNICEF.

År 2022 deltar totalt 49 kommuner runtom i Finland i modellen för Barnvänlig kommun. Förutom Vasa inleder Fredrikshamn, Kuopio, Salo, Imatra och Kempele arbetet under nästa år.

Tidigare har bland annat Karleby, Seinäjoki, Pedersöre, Malax och Kauhajoki arbetat med principerna för Barnvänlig kommun.

– Kommunerna har en nyckelroll när det gäller att trygga och garantera barnens rättigheter. Modellen för Barnvänlig kommun hjälper kommunerna att fatta goda beslut i vardagliga tjänster som gäller barnens välmående, berättar Koskinen.

Det här är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel Vaasa mukaan Unicefin lapsiystävällinen kunta-malliin, skriven av Merja Siirilä. Översättning Anne Teir-Siltanen.