Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nicholas Latifi bäddade för stora F1-dramatiken med sin krasch – har fått hat och dödshot efter loppet: "Extrema tonen chockade mig"

Nicholas Latifi vid depån.
Bildtext Nicholas Latifi fortsätter köra formel 1 för Williams nästa år.
Bild: XPB Images

Nicholas Latifi kraschade i säsongens sista F1-lopp och blev en faktor i titelstriden. Direkt efter målgången visste han hur det skulle bli. I ett öppet brev berättar han om hotfulla meddelanden.

Det har gått en dryg vecka sedan den intensiva och högdramatiska formel 1-säsongen avslutades i Abu Dhabi. Max Verstappen tog VM-titeln framför ögonen på Lewis Hamilton – efter en avslutning som blev kaotisk och, enligt Mercedes, regelvidrig.

Upprinnelsen till alltihop var Nicholas Latifis krasch med några varv till målgången. Säkerhetsbilen kom ut på banan – och nu är resten F1-historia.

För tätförarna är säsongsfinalen ett avslutat kapitel, men för Latifi finns den fortfarande kvar i tankarna.

I ett öppet brev på sin hemsida skriver Latifi om hot och hat som han har tvingats ta emot via sociala medier.

"Det är chockerande att man använder de här kanalerna till att skicka hat och hot om våld. Jag visste direkt efter loppet hur det skulle bli. Min första känsla var att det blir bäst om jag raderar Instagram och Twitter från min telefon i några dagar. Det säger allt om hur grymt det är på nätet", skriver Latifi.

Inte förvånad över reaktioner

Efter loppet bad Latifi sitt stall Williams om ursäkt för att ha tappat kontrollen över bilen och konstaterade att han hade tänkt avsluta säsongen annorlunda.

– Det skapade dessutom ett nytt läge i titelstriden och det var förstås inte meningen, sa han i intervjuer.

Nu skriver han att reaktionerna i sociala medier inte förvånar.

"Men vi har sett det här förr, oavsett sport. Det krävs ett misstag vid fel tidpunkt och så får man fram det värsta från personer som säger sig vara supportrar av sporten. Den extrema tonen i alla meddelanden chockade mig, och jag fick till och med dödshot."

"Att vara hårdhudad är en stor del i livet som idrottare, men många gick över en gräns efter förra loppet. Det gör mig bekymrad att tänka på vad en sån person gör om den skulle få samma nivå av glåpord själv."

Till slut passar Nicholas Latifi på att tacka alla som har stöttat honom genom de senaste dagarna.

Läs hela Latifis engelskspråkiga text här!