Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Kalaniemi: Dragspelet är min andra lunga

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2015 14:57.
På resande not: Maria Kalaniemi - Spela upp på Arenan

Sedan många år tillbaka är dragspelsvirtuosen Maria Kalaniemi en internationellt hyllad ambassadör för den finländska musiken. I veckans avsnitt av På resande not tolkar hon två eurovisionsklassiker med hjälp av sitt instrument.

När Maria Kalaniemi var en liten flicka stod radion alltid på hemma i Esbo och ut strömmade finsk schlager och dragspelsmusik. När hon fyllde åtta ansåg mormor att det var dags att åka in till Helsingfors och köpa flickan ett eget dragspel och på den vägen är det.

- Dragspel är ett sådant underbart instrument, säger Maria Kalaniemi med eftertryck. Att spela med den här bälgen är som att andas. Dragspelet är min andra lunga.

- När jag stöter på fördomar om dragspelsmusik försöker jag nuförtiden bara att andas djupt och känna syrendoft och liljekonvaljer och att ha ett litet leende på läpparna. Jag skulle önska att alla skulle få uppleva dragspel på riktigt och se alla sidor och möjligheter det här instrumentet har. Fördomar låter jag gå in genom det ena örat och ut genom det andra.

Maria Kalaniemi uppträder flitigt med olika band och i egna konstellationer men har många olika projekt på gång.

- Tidigare i år publicerades ett projekt jag jobbat på tillsammans med bild- och videokonstnären Elina Brotherus. Det var underbart att få jobba tillsammans med en annan konstnär och att inte enbart skapa på egen hand.

- Dessutom har jag en lektorstjänst på Sibeliusakademins folkmusikavdelning. Där undervisar jag inte bara dragspelare utan alla instrumentalister och även sångare och fungerar mest av allt som en mentor för dem. Jag älskar det jobbet. Att undervisa är som den andra sidan av min karriär.

- Och nu sitter jag här i en tv-studio och spelar eurovisionsschlager från 1964 - mitt födelseår! Det passar bra. Jag gillar att spela all sorts musik.

Vilket är det bästa råd du ger dina elever?

- Det jag alltid understryker är att de ska gå sin egen väg och hitta sin egen linje. Att man inte behöver vara som någon annan. Att man måste våga vara sig själv och våga lita på den egna visionen och intuitionen. Det är det allra viktigaste.

På resande not med Maria Kalaniemi
Yle Fem lördag kl 21:00

Lyssna på musik av Maria Kalaniemi och de andra gästartisterna i På resande nots spellista: