Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helen slopar stenkolet fem år tidigare än planerat

Från 2021
Salmisaaren yhteistuotantovoimalaitos.
Bildtext Inget mera stenkol efter år 2024.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Förbränningen av stenkol i Helsingfors tar slut redan på våren 2024. Det beslöt Helsingfors energibolag Helen tidigare under tisdagen.

Staten har lagt som mål att användandet av stenkol som bränsle ska ta slut under det här decenniet och den tidigare bakre gränsen för kraftverket på Sundholmen var år 2029. Nu kom bolagets styrelse och operativa ledning med nya besked.

– Det är så dyrt att bränna stenkol att det nästan är som att bränna sedlar. På så vis är det både roligt och ekonomiskt lönsamt att sluta upp med det, säger Osmo Soininvaara (Gröna), styrelseordförande på Helen.

Hur ersätta stenkolet?

Helen har under de senaste åren försökt hitta alternativ till stenkolsverken och det arbetet fortsätter ännu. För tillfället finns planer bara för hälften av den ersättande energiproduktionen.

– Vi kommer knappast att behöva hela reservkapaciteten men utgångspunkten är den att hålet nog till största delen ska täppas, säger Helens vd Juha-Pekka Weckström.

Då även bolagets andra stenkolsverk på Hanaholmen ska läggas ned betyder det att 288 personer kan komma att mista sina arbetsplatser.