Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen inför nya restriktioner – alkoholstopp klockan 17 från och med mellandagarna, negativt coronatest krävs av resenärer

Uppdaterad 22.12.2021 21:09.
Sanna Marin intervjuas av journalister utanför Ständerhuset i Helsingfors.
Bild: Silja Viitala / Yle

Efter långa förhandlingar på Ständerhuset på tisdagen har regeringen kommit med nya coronarestriktioner. Restriktionerna införs i de områden som är i spridningsfasen.

Regeringen inför strängare begränsningar vid gränserna. Från och med 28.12 måste alla som inte är finska medborgare och som kommer till Finland, också från Schengen- och andra EU-länder, ha ett negativt covidtestresultat. Det här gäller till den 16 januari.

Av de som anländer till Finland krävs alltså ett intyg på en hel vaccineringsserie eller ett tillfrisknande från covid-19 inom sex månader, och utöver det här också ett högst 48 timmar gammalt negativt testresultat.

Ett negativt testresultat krävs ändå inte av finska medborgare, utlänningar som är fast bosatta i Finland eller av personer som har ett strikt nödvändigt skäl att komma till Finland.

Statsminister Sanna Marin rekommenderar ändå att man gör ett självtest efter att man har återvänt från utlandet.

Minister Krista Kiuru vid regeringens presskonferens.

Högskolorna på distans, en del stora publikevenemang förbjuds, yngre barn får vaccin – det här innebär de nya restriktionerna i praktiken

Sent på tisdag kväll tog regeringen beslut om nya coronarestriktioner för att stävja spridningen av omikronvarianten. Restriktionerna gäller de områden som är i spridningsfasen.

Tomt i restaurangerna på nyår

För restaurangernas del gäller från och med julafton att utskänkningen slutar klockan 21 och stängningstid är 22.

Efter klockan 17 ska man uppvisa covidintyg i restaurangen.

Den 28.12 skärps reglerna och stängningstiden tidigareläggs till klockan 18 för barer och 20 för restauranger. Utskänkningen ska sluta klockan 17.

De skärpta restriktionerna går inte att kringgå med covidintyg.

Det här innebär att restaurangernas ekonomi återigen blir trängd, vilket statsminister Sanna Marin menar att regeringen är medveten om.

– Vi diskuterade också om hurdana stödformer restauranger ska ha och förberedelserna för det är igång. Vi ser senare huruvida pengarna tas från budgeten eller om de är speciella coronautgifter.

Vidare ska endast 50 procent av kundplatserna vara i användning i barer och nattklubbar, för lunch- och matrestauranger gäller 75 procent.

Begränsningarna ska gälla i tre veckor.

Långa förhandlingar

Regeringen satt i förhandlingar på tisdagen från klockan fyra fram till elvatiden på kvällen.

Endast statsminister Marin kom ut framför medierna efteråt.

Marin fick frågan om regeringen nu dragit i den såkallade nödbromsen.

– Enligt de beslut som vi nu har fattat ser det nog ut som att vi dragit i nödbromsen, svarade Marin lite svävande.

Ingen distansundervisning för barn

Vad beträffar skolorna så fortsätter undervisningen som förrut, trots att det lär ska ha funnits diskussioner om att gå på distansundervisning efter loven i andra stadiet.

Däremot rekommenderar regeringen att högskolor ordnar med distansundervisning där det är praktiskt möjligt.

Vuxenhobbyer ska läggas på is

Vad gäller andra områden i samhället vill regeringen att bibliotek och lugna ställen där man har sittplatser skulle man få ha öppet för de som har covidintyg. Andra ställen, till exempel jumpasalar med gruppevenemang, rekommenderas att stänga.

Regeringen lutar sig på THL:s definition av risksituationer så att de situationer med låg risk får fortsätta som nu. Regionerna kan visserligen införa ännu strängare regler om de tycker det behövs.

Ny arbetsgrupp ska underlätta förhandlingarna

För att försöka komma ifrån långa regeringsförhandlingarna mellan partierna bildas en "coronaministerarbetsgrupp" som ska förbereda covidpolitiken. Den ska ledas av omsorgsminister Krista Kiuru och alla centrala ministerier är med.

Coronaministerarbetsgruppen ska jobba fram nya restriktioner eller avvecklingar i samhället när epidemisituationen kräver eller tillåter det.

Regeringen berättar närmare om restriktionerna i morgon.

Artikeln uppdaterad 22.12 klockan 09.00 med preciseringar om inresereglerna.

Artikeln uppdaterad 22.12 klockan 14:00 med tillägget "Restriktionerna införs i de områden som är i spridningsfasen."