Hoppa till huvudinnehåll

Donera prat

Nu kan skolorna också donera prat – filtrerade bilder och falska nyheter i fokus

Från 2022
Uppdaterad 01.02.2022 08:12.
Filtrerade bilder och falska nyheter är ofta förekommande i dagens samhälle. Inom projektet Donera prat får elever prata om sina egna upplevelser beträffande dylika fenomen. - Spela upp på Arenan

Kampanjen Donera prat inleddes i slutet av november 2021 och har i skrivande stund engagerat över tusen finlandssvenskar. Den här veckan lanseras en skolkampanj som kommer pågå under våren.

Kampanjen Donera prat har samlat in omkring hundra timmar av finlandssvenskt prat, och mer ska det bli. Näst i tur är en skolkampanj där elever kan träna upp sina mediefärdigheter. Samtidigt donerar de prat.

Donera prat går ut på att samla in så mycket talad svenska i Finland som möjligt. Genom en bred databas av talad svenska på olika dialekter kan man forskare och programutvecklare sedan skapa en röststyrning som förstår finlandssvenska.

Mediefärdigheter i skolan

Kampanjen lanserades i slutet av november 2021 och har fått ett gott mottagande. Nu inleds en sorts kampanj i kampanjen som riktar sig mot elever som går i de övre lågstadieklasserna, högstadiet och andra stadiet. Beroende på elevernas ålder finns det olika temahelheter att ta itu med.

Materialet kommer skickas till skolor i Svenskfinland. Lärarna får sedan själv välja ifall de vill använda materialet i sin undervisning.

I de olika uppgifterna får eleverna bland annat försöka skilja på filtrerade och ofiltrerade bilder, fundera på fejkprofiler på sociala medier och analysera reklamer. Uppgifternas svårighet varierar och vissa uppgifter är mer analytiska och reflekterande än andra. Gemensamt för alla är att man svarar på dem genom att prata.

Det här är Donera prat

Förändrade planer

Skolkampanjen skulle ursprungligen presenteras på Educamässan i slutet av januari. På grund av det osäkra pandemiläget arrangerades ingen mässa i år.

Ifall du har ett barn i skolåldern kan det hända att du får en förfrågan ifall ditt barn får vara med och donera prat, eftersom en minderårigs donerande kräver tillstånd av en vårdnadshavare. Det är trots det inget farligt och kampanjen samlar inte in personuppgifter.

För att veta vad ditt barn ger sig in på kan du prova att donera själv. Donerandet sker på doneraprat.fi och är i praktiken riktigt roligt!

Dataskydd