Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjärde vaccindos erbjuds i Israel – "Världen kommer att följa i våra fotspår"

Från 2021
Israels premiärminister Naftali Bennett lät fotografera sig då han fick sin tredje vaccindos mot covid-19 i augusti.
Bildtext Medier var på plats då Israels premiärminister Naftali Bennett fick sin tredje vaccindos mot covid-19 i augusti.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Israel blir det första landet som erbjuder en fjärde vaccindos mot covid-19. I första hand gäller erbjudandet äldre människor och vårdanställda. Enligt premiärminister Naftali Bennett ska det hjälpa landet att ta sig igenom omikronvågen.

Sent på tisdag kväll meddelade Israels premiärminister Naftali Bennett på Twitter att regeringens särskilda coronakommitté avslutat sitt möte och att Bennett, på rekommendation av smittskyddsexperter, beordrat omedelbara förberedelser för att börja dela ut en fjärde vaccindos.

Israel var först med att erbjuda en tredje vaccindos i somras. "Världen kommer att följa i våra fotspår" skrev Bennett på Twitter, gällande den fjärde vaccindosen.

Av ungefär 9,3 miljoner israeler har drygt 5,8 miljoner fått två vaccindoser, alltså är 63,4 procent av befolkningen färdigvaccinerad enligt den senaste statistiken. Drygt 4,1 miljoner invånare har fått också en tredje vaccindos. Vaccinationsgraden är mycket låg bland tonåringar och yngre barn i Israel, enligt nyhetsbyrån AFP.

Äldre och vårdanställda först

Till att börja med kommer Israel att erbjuda dos fyra till människor över 60, personer med autoimmuna sjukdomar och vårdanställda.

"Det (en fjärde vaccindos) kommer att hjälpa oss att ta oss igenom den omikronvåg som sveper över världen", skrev Bennett också.

Israel slutade ta emot nästan alla utländska besökare förra månaden då omikronvarianten upptäcktes i Sydafrika.

På tisdagen hamnade också USA på Israels lista på länder dit israeler inte får resa. Invånare i Israel måste nu ha specialtillstånd för att få resa till ett 50-tal länder som bedöms ha hög spridning av omikronvarianten. Vad gäller åtminstone USA så träder reseförbudet i kraft på onsdagen och gäller minst en vecka.

En passagerare tittade på en avgångstavla på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv på tisdagen, dagen innan förbudet mot resor till USA trädde i kraft.
Bildtext En passagerare tittade på en avgångstavla på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv på tisdagen, dagen innan förbudet mot resor till USA trädde i kraft.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Reserestriktioner gällande USA är en känslig fråga i Israel där hundratusentals invånare också har amerikanskt medborgarskap.

Regeringen har också infört andra nya restriktioner under den allra senaste tiden. Exempelvis ska barn i samhällen med låg vaccinationsgrad och hög dödlighet i covid-19 undervisas på distans.

Vaccinmotståndet har varit rätt högt speciellt bland ultraortodoxa judar.

På tisdagen rapporterades att 1 148 israeler "högst sannolikt" smittats av omikronvarianten av covid-19. Då bekräftades också det första israeliska dödsfallet med anknytning till just omikron. En man i 60-årsåldern med många underliggande sjukdomar rapporterades ha avlidit i Beersheba.

Källor: AFP, Reuters