Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Restaurangerna och barerna drabbas igen när coronaläget försämras – krögare: "Nog är man ju bitter"

Uppdaterad 22.12.2021 14:09.
En servitör på en bar fyller ett glas med öl från en ölkran
Bildtext Bildsättningsbild. Coronaläget leder till skärpta restriktioner ännu en gång.
Bild: Gonzalo Remy / Unsplash

Regeringen har beslutat att skärpa restriktioner för restauranger och barer på grund av det försämrade coronaläget. Det här innebär att krögarna nu kommer att gå miste om många kunder under jul- och nyårshelgen.

Statsminister Sanna Marin meddelade sent på tisdagskvällen att regeringen har beslutat att bland annat skärpa restaurangrestriktioner då antalet coronafall stiger och belastningen på sjukvården ökar.

Restriktionerna gäller i de områden som är i spridningsfasen.

Nikolai Sumelius driver restauranger och barer bland annat i Åbo och i Pargas, och han säger att nya restriktioner som gäller både utskänkning och öppettider kommer att bli en utmaning.

– Nog är man ju bitter. Kvällen kommer att utebli nu, de flesta restaurangerna går ju runt på dryckesförsäljning, ingen av mina restauranger går runt enbart på mat.

mies katsoo kameraan
Bildtext Arkivbild. Nikolai Sumelius.
Bild: Yrjö Hjelt / Yle

Regeringen har utlovat stöd för restaurangbranschen, som igen drabbas hårt av restriktionerna. Sumelius försöker hålla sig positiv, även om det fortfarande är oklart vilken typ av åtgärder det handlar om.

– Nog måste man ju lita på att det kommer någonting i alla fall.

De senaste månaderna har krogar haft möjlighet att undvika restriktioner om man krävt covidintyg av sina besökare. Sumelius berättar att det blev riktig rusning då intyget först togs i bruk, men att läget har lugnat ner sig efter det.

– När vi kunde öppna i oktober var det fullständigt kaos på flera av mina krogar om vi säger så. Det var ju såklart svårt att hänga med då det var nya regler och alla bestämde sig att det var dags för att festa för de senaste två åren.

Sumelius säger att han hellre skulle se att man stängde ner hela samhället samtidigt istället för att enbart stänga ner restauranger och krogar.

– Det här kommer att leda till hemmafester istället. När man sitter 40 stycken i en liten etta så sprids viruset nog.

Artikeln uppdaterad 22.12 kl 14:08 med tillägget: "Restriktionerna gäller i de områden som är i spridningsfasen."