Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Myanmar: Upp till 100 saknade efter jordskred i världens största jadegruva

Från 2021
Människor tittade på medan räddningsarbetare gav sig ut på sjön i Hpakant-komplexet för att leta efter offer för jordskredet.  Bilden tagen onsdagen 22.12.
Bildtext Människor tittade på medan räddningsarbetare gav sig ut på sjön i Hpakant-komplexet för att leta efter offer för jordskredet. Bilden tagen onsdagen 22.12.
Bild: Lehtikuva

Ungefär 70–100 människor saknas efter ett jordskred i det enorma gruvkomplexet Hpakant, i delstaten Kachin, i norra Myanmar. Räddningsarbetare uppger att de letar efter offer i en sjö som innehåller avfall från jadegruvan.

Det är en räddningsarbetare i gruvkomplexet som uppgav för nyhetsbyrån AFP att upp till 100 gruvarbetare saknas efter jordskredet. Samma källa berättade att 25 skadade förts till sjukhus.

Omkring 200 män deltar i räddningsarbetet i Hpakant. Man letar efter offer främst i den sjö i gruvkomplexet som innehåller avfall från gruvan.

Lokala medier uppger att man redan hittat 20 dödsoffer, men det har inte bekräftats officiellt.

En dödlig industri

Jadeindustrin i Hpakant är en dödlig industri.

Det har skett många motsvarande katastrofer tidigare i området. I juli 2020 omkom nästan 300 gruvarbetare, då skyfall gav upphov till ett stort jordskred.

Det här är en arkivbild på räddningsarbetet vid Hpakant-gruvan i Myanmar i juli 2020, då nästan 300 gruvarbetare omkom i ett jordskred.
Bildtext Det här är en arkivbild på räddningsarbetet vid Hpakant-gruvan i Myanmar i juli 2020, då nästan 300 gruvarbetare omkom i ett jordskred.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hpakant-komplexet består egentligen av många gruvor där underbetalda gruvarbetare utvinner jade värt flera miljarder dollar årligen.

Myanmar producerar nästan all den jadesten av hög kvalitet som finns i omlopp i världen. Industrin kontrolleras av landets militär och av drogkarteller.

Industrin bidrar också till att finansiera båda sidor i konflikten mellan regimen och Kachinrebeller.

Miljöförstörelsen och våldet är en svår plåga för invånarna i regionen.

Källor: AFP, Yle