Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svenskspråkiga barn i Åbo placerades i finskspråkiga förskolor – handlar om ett datasystemfel

Barn leker i snön på Skolgatans daghem i Åbo.
Bildtext Illustrerande arkivbild. Svenskpråkiga förskolebarn har oavsiktlig blivit placerade i en finkspråkig förskola.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Ett datasystemfel har lett till att svenskspråkiga barn födda 2016 blivit placerade i finskspråkiga förskolor i Åbo. Enligt servicechef Hanna Karlsson vid Åbo stad behöver föräldrar ändå inte bli oroliga.

Enligt Hanna Karlsson, som är servicechef för den svenska småbarnsfostran vid Åbo stad, har den finska sektionen för småbarnfostran utvecklat ett datasystem som automatiskt placerar de finskspråkiga förskolebarnen i rätt förskola enligt familjens bostadsområde.

De svenskspråkiga enheterna har handplockats ur systemet så att inte en inbjudan ska skickas ut till dem, men antagligen har ett fel i systemet gjort att också de svenskspråkiga barnen trots allt fått en inbjudan. Karlsson misstänker att alla barn födda 2016 har fått en inbjudan.

– Det har kommit så många samtal och mejl av föräldrar om det här att jag misstänker att hela årskullen har fått en inbjudan, säger Karlsson.

hanna karlsson ler för kameran iklädd svart klädsel på sitt kontor i åbo
Bildtext Servicechef Hanna Karlsson vid Åbo stad.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Familjerna kan ignorera placeringen

Det finns ändå ingen orsak att oroa sig om det är så att ens barn har råkat bli placerad i en finskspråkig enhet. Enligt Karlsson behöver vårdnadshavarna inte göra något.

– Det är såklart schysst att kontakta den finskspråkiga förskolan och meddela dem om att barnet inte är på väg dit, men det är inget man måste göra om man inte hinner eller orkar, säger Karlsson.

Det är i så fall heller ingen brådska med att kontakta den finskspråkiga förskolan utan det kan göras i januari, säger Karlsson.

Enligt Karlsson sker anmälan till de svenskspråkiga förskolorna som normalt mellan den 4 och 16 januari nästa år.

– Då är det bara att anmäla barnet till en svenskspråkig förskola enligt upptagningsområde, säger Karlsson.