Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronavacciner, aggressiva hundar, sexarbete ... och en viss tröja – här är årets populäraste artiklar

Från 2021
Barn skriver 2021 med tomtebloss i händerna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det blev ett till coronadominerat år, och coronaviruset syns också tydligt i det innehåll ni har velat läsa hos oss under året.

Från starten på coronavaccineringarna i början av året till Strömsötröjan på våren till Finlands dramatiska debut i herrarnas fotbolls-EM i juni till talibanernas maktövertagande i Afghanistan på höstkanten. Vi har samlat de nyhetsämnen, och enskilda artiklar, som ni varit mest intresserade av under året i ett paket! Här kommer topplistan.

10. Vilka regler gäller när man ska resa?

Sanna Marin på Ständerhusets trappa.
Bildtext Statsminister Sanna Marin har tillbringat mycket tid på Ständerhusets trappa under året, för att uppdatera finländarna om vilka coronaregler och -restriktioner som gäller.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det har varit ett år då coronarestriktioner kommit och gått. Det har varit många svängar, från att regeringen utlyste undantagsförhållanden i februari till de senaste restriktionerna som regeringen fattade beslut om strax före jul. Artiklarna där vi uppdaterat er om coronaläget och restriktionerna både regionalt, nationellt och internationellt har nått en storpublik.

Mest intresse av de enskilda artiklarna väckte ändå sommarens reseregler: Måste utländska båtturister ta coronatest i Finland? Vad gäller för barn som ska resa till Finland och hur många test ska vuxna finländare räkna med efter turistresan utomlands?

9. Så här kan du göra en hel häck av bara en buske

Konsten att föröka buskar genom vedartade sticklingar - Spela upp på Arenan

Det låter nästan för bra för att vara sant: hur ska en buske kunna bli en hel häck? Det visar trädgårdsmästaren Adrian Evans i videon ovanför.

Hela artikeln hittar du här:

En man i en trädgård.

Så här kan du göra en hel häck av bara en buske

Med tid och tålamod kan du själv föröka dina buskar.

8. "Tack för fyllan, välkommen åter!"

"Språk? Tack gärna" står det på olika språk på klisterlapparna i en korg.
Bild: Bengt Östling/Yle

Det där med finska är inte alltid lätt. På Facebook bad vi er berätta om komiska eller mindre komiska felsägninga på det andra inhemska språket, och ni levererade. Det är så lätt att sugrör blir "pillu", bakgård blir"takapuoli" eller kulle blir "kulli".

7. Sexarbetaren

En kvinna tittar på krukväxter.
Bild: Meri Lantela / Yle

27-åriga Isa Häkkinen jobbade tidigare 40 timmars arbetsveckor som servitör. Hon sadlade om och började sälja sex i stället, och skäms inte för sitt yrke. Artikeln från januari i år har samlat nästan 50 000 läsningar.

6. Kan man återvända till elitidrotten efter hjärtstopp?

Christian Eriksen är på bättringsvägen.
Bildtext Christian Eriksen skickade hälsningar till omvärlden från sjuksängen några dagar efter den dramatiska matchen.
Bild: STELLA Pictures / ddp

I somras gjorde Finlands herrlandslag i fotboll efterlängtad mästerskapsdebut. Matchen mot Danmark på Parken i Köpenhamn den varma junikvällen var tänkt att bli alla tiders folkfest, men i slutet av den första halvleken kollapsade den danska stjärnan Christian Eriksen på planen. Matchen spelades till slut färdig efter en lång paus, och Finland skrällvann med 1-0, ett resultat som tyvärr inte räckte för att ta Finland till utslagsmatcherna. Vår liveblogg från matchen lockade en storpublik, men det var förstås Christian Eriksens mående som omvärlden främst tänkte på. "Går det att återvända till elitidrotten efter ett hjärtstopp?" var en fråga många sökte svar på. Artikeln från dagarna efter matchen har i skrivande stund lästs nästan 54 000 gånger.

5. Vilken hund är egentligen aggressivast?

Hund i snö
Bildtext Collien hör till de aggressivaste hundraserna, enligt forskningen.
Bild: Mikael Crawford

Små pojkhundar är svaret på den frågan, enligt forskning som vi rapporterade om i maj. Collie, pudel och dvärgschnauzer är de aggressivaste hundraserna, enligt studien vid Helsingfors universitet, och artikeln bet sig fast högt på årets topplista.

4. Talibanerna tog kontroll över Afghanistan

Talibanern med vapen och telefoner i händerna sitter på ett flak.
Bildtext Talibanerna tog makten i Afghanistan i augusti.
Bild: EPA

Redan i maj syntes de första tecknen och i juli började talibanernas framfart i Afghanistan på allvar, samtidigt som västländerna drog sig ur landet. Vi följde händelseutvecklingen i en liveblogg som nådde en storpublik, och artikeln om varför talibanerna skapar sån oro i världen hörde också till årets mest lästa.

3. Atlantic Crossing: Älskade kronprinsessan Märtha flydde nazisterna via Finland, blev Roosevelts vän – men aldrig drottning

Märtha sitter i fotändan av presidentens säng och ser ledsen ut.
Bildtext Sofia Helin spelar kronprinsessan Märtha i Atlantic Crossing.
Bild: Cinenord / Yle

I början av året visades storserien Atlantic crossing på Yles kanaler och Yle Arenan. Vår artikel om bakgrundsberättelsen till serien blev omåttligt populär, liksom faktagranskningen av serien. Artiklarna är versioneringar av norska NRK:s innehåll om serien.

2. Coronavaccinerna, deras effekter och biverkningar

En person får coronavaccin
Bild: Hollandse Hoogte/Shutterstock/All Over Press

Coronavaccinerna har varit årets stora samtalsämne. Hur effektiva är de egentligen, vilka biverkningar kan man få och när är det dags för mig att få nästa spruta? Året började med att Fimea den första januari fick den första anmälningen om biverkningar av ett coronavaccin i Finland.

Senare i januari berättade vi om hur personer som fått en dos coronavaccin ännu inte kan återgå till ett normalt liv och presenterade vår grafik över hur världen vaccinerar.

I februari kunde läkarna berätta om vilka symptom den andra coronavaccindosen kan orsaka, vi sammanställde vad vi vet om hur väl coronavaccinen fungerar och rapporterade om ett finländskt vaccin i planeringsskedet.

I mars stoppades Astra Zenecas vaccin tillfälligt på grund av misstänkt blodproppsrisk, en risk som experter ändå kostaterade att var mindre än att träffas av blixten. Och i april hade vi fått mera information om coronavaccinerna, deras effekt och möjliga biverkningar.

Alla de här artiklarna finns med i toppen över årets mest lästa på Svenska.yle.fi. Allra mest läst av vårt innehåll kring coronavaccinet är den här artikeln från januari:

1. Sticka en Strömsötröja

Kvinna sitter i soffa och håller upp en stickad tröja
Bildtext Det är Lee Esselström som har designat mönstret till Strömsötröjan, med Strömsöverandan som inspiration.
Bild: Monica Storm/Yle

Det är inget snack om vad som är årets största succé. Kliv åt sidan coronavacciner, prinsessor, talibaner och aggressiva hundar för här kommer Strömsötröjan! Artikeln om hur man stickar tröjan har lästs närmare 300 000 gånger, i sammanlagt nästan 5 000 timmar, och uppföljaren om hur man stickar barnstorlekar av den finns också med på topplistan. Har du inte stickat en ännu? Då är det dags!

Bubblaren

Den artikel som lästs överlägset mest i år är faktiskt publicerad redan i fjol. Det är vår interaktiva grafik där vi följer coronaläget i Finland och världen dag för dag. Grafiken publicerades i mars 2020 och har uppdaterats med nya element flera gånger sedan dess. Den har långt över en miljon visningar bara i år, och är Svenska Yles mest lästa artikel någonsin.