Coronavacciner, aggressiva hundar, sexarbete ... och en viss tröja – här är årets populäraste artiklar
Det blev ett till coronadominerat år, och coronaviruset syns också tydligt i det innehåll ni har velat läsa hos oss under året.
Från starten på coronavaccineringarna i början av året till Strömsötröjan på våren till Finlands dramatiska debut i herrarnas fotbolls-EM i juni till talibanernas maktövertagande i Afghanistan på höstkanten. Vi har samlat de nyhetsämnen, och enskilda artiklar, som ni varit mest intresserade av under året i ett paket! Här kommer topplistan.
10. Vilka regler gäller när man ska resa?
Det har varit ett år då coronarestriktioner kommit och gått. Det har varit många svängar, från att regeringen utlyste undantagsförhållanden i februari till de senaste restriktionerna som regeringen fattade beslut om strax före jul. Artiklarna där vi uppdaterat er om coronaläget och restriktionerna både regionalt, nationellt och internationellt har nått en storpublik.
Mest intresse av de enskilda artiklarna väckte ändå sommarens reseregler: Måste utländska båtturister ta coronatest i Finland? Vad gäller för barn som ska resa till Finland och hur många test ska vuxna finländare räkna med efter turistresan utomlands?
Coronaregler för dig som ska resa in och ut ur Finland – det här gäller sommaren 2021
Barn under 16 slipper test - håll koll på vad som gäller.
9. Så här kan du göra en hel häck av bara en buske

Det låter nästan för bra för att vara sant: hur ska en buske kunna bli en hel häck? Det visar trädgårdsmästaren Adrian Evans i videon ovanför.
Hela artikeln hittar du här:
Så här kan du göra en hel häck av bara en buske
Med tid och tålamod kan du själv föröka dina buskar.
8. "Tack för fyllan, välkommen åter!"
Det där med finska är inte alltid lätt. På Facebook bad vi er berätta om komiska eller mindre komiska felsägninga på det andra inhemska språket, och ni levererade. Det är så lätt att sugrör blir "pillu", bakgård blir"takapuoli" eller kulle blir "kulli".
"Tack för fyllan, välkommen åter!" – komiska och mindre komiska misstag finlandssvenskar gjort när vi pratar finska
Det blir lätt fel när man pratar det andra inhemska.
7. Sexarbetaren
27-åriga Isa Häkkinen jobbade tidigare 40 timmars arbetsveckor som servitör. Hon sadlade om och började sälja sex i stället, och skäms inte för sitt yrke. Artikeln från januari i år har samlat nästan 50 000 läsningar.
27-åriga Isa Häkkinen jobbar med att sälja sex: "Jag kommer inte på ett annat jobb med så här bra lön och självbestämmanderätt"
Häkkinen upplever att hon har makten då hon säljer sex.
6. Kan man återvända till elitidrotten efter hjärtstopp?
I somras gjorde Finlands herrlandslag i fotboll efterlängtad mästerskapsdebut. Matchen mot Danmark på Parken i Köpenhamn den varma junikvällen var tänkt att bli alla tiders folkfest, men i slutet av den första halvleken kollapsade den danska stjärnan Christian Eriksen på planen. Matchen spelades till slut färdig efter en lång paus, och Finland skrällvann med 1-0, ett resultat som tyvärr inte räckte för att ta Finland till utslagsmatcherna. Vår liveblogg från matchen lockade en storpublik, men det var förstås Christian Eriksens mående som omvärlden främst tänkte på. "Går det att återvända till elitidrotten efter ett hjärtstopp?" var en fråga många sökte svar på. Artikeln från dagarna efter matchen har i skrivande stund lästs nästan 54 000 gånger.
Kan man återvända till elitidrott efter ett hjärtstopp? Professor i kardiologi om Eriksens kollaps: "Bästa stället att få hjärtstopp är på en toppmatch i fotboll"
En sak är klar: Den snabba vården räddade Eriksens liv.
5. Vilken hund är egentligen aggressivast?
Små pojkhundar är svaret på den frågan, enligt forskning som vi rapporterade om i maj. Collie, pudel och dvärgschnauzer är de aggressivaste hundraserna, enligt studien vid Helsingfors universitet, och artikeln bet sig fast högt på årets topplista.
Forskning: Små pojkhundar är aggressivast – här är de aggressivaste och lugnaste hundraserna
Aggressivt beteende och rädsla går ofta hand i hand.
4. Talibanerna tog kontroll över Afghanistan
Redan i maj syntes de första tecknen och i juli började talibanernas framfart i Afghanistan på allvar, samtidigt som västländerna drog sig ur landet. Vi följde händelseutvecklingen i en liveblogg som nådde en storpublik, och artikeln om varför talibanerna skapar sån oro i världen hörde också till årets mest lästa.
Varför skapar talibanerna oro världen över? Fem frågor och svar om islamistgruppen som snabbt tar över stad efter stad i Afghanistan
Talibanernas framfart i Afghanistan har gått snabbt.
3. Atlantic Crossing: Älskade kronprinsessan Märtha flydde nazisterna via Finland, blev Roosevelts vän – men aldrig drottning
I början av året visades storserien Atlantic crossing på Yles kanaler och Yle Arenan. Vår artikel om bakgrundsberättelsen till serien blev omåttligt populär, liksom faktagranskningen av serien. Artiklarna är versioneringar av norska NRK:s innehåll om serien.
Atlantic Crossing: Älskade kronprinsessan Märtha flydde nazisterna via Finland, blev Roosevelts vän – men aldrig drottning
Se storserien på Yle Fem och Arenan.
2. Coronavaccinerna, deras effekter och biverkningar
Coronavaccinerna har varit årets stora samtalsämne. Hur effektiva är de egentligen, vilka biverkningar kan man få och när är det dags för mig att få nästa spruta? Året började med att Fimea den första januari fick den första anmälningen om biverkningar av ett coronavaccin i Finland.
Senare i januari berättade vi om hur personer som fått en dos coronavaccin ännu inte kan återgå till ett normalt liv och presenterade vår grafik över hur världen vaccinerar.
I februari kunde läkarna berätta om vilka symptom den andra coronavaccindosen kan orsaka, vi sammanställde vad vi vet om hur väl coronavaccinen fungerar och rapporterade om ett finländskt vaccin i planeringsskedet.
I mars stoppades Astra Zenecas vaccin tillfälligt på grund av misstänkt blodproppsrisk, en risk som experter ändå kostaterade att var mindre än att träffas av blixten. Och i april hade vi fått mera information om coronavaccinerna, deras effekt och möjliga biverkningar.
Alla de här artiklarna finns med i toppen över årets mest lästa på Svenska.yle.fi. Allra mest läst av vårt innehåll kring coronavaccinet är den här artikeln från januari:
Coronavaccinets andra dos kan ge fler biverkningar – "Det visar att vaccinet fungerar" säger finländsk expert
Biverkningarna har varit lindriga.
1. Sticka en Strömsötröja
Det är inget snack om vad som är årets största succé. Kliv åt sidan coronavacciner, prinsessor, talibaner och aggressiva hundar för här kommer Strömsötröjan! Artikeln om hur man stickar tröjan har lästs närmare 300 000 gånger, i sammanlagt nästan 5 000 timmar, och uppföljaren om hur man stickar barnstorlekar av den finns också med på topplistan. Har du inte stickat en ännu? Då är det dags!
Sticka en Strömsötröja – Lee har designat ett nytt mönster med inspiration från Strömsöverandans snickarglädje
Nu kan du sticka din egen Strömsötröja i storlek XS–XXXL.
Bubblaren
Den artikel som lästs överlägset mest i år är faktiskt publicerad redan i fjol. Det är vår interaktiva grafik där vi följer coronaläget i Finland och världen dag för dag. Grafiken publicerades i mars 2020 och har uppdaterats med nya element flera gånger sedan dess. Den har långt över en miljon visningar bara i år, och är Svenska Yles mest lästa artikel någonsin.
Här kan du följa med aktuell coronastatistik från Finland, Norden och världen – vaccinationer, smittspridning och dödsfall
Följ med våra interaktiva grafer om hur covid-19 sprids.