Miljardskulden är snart ett minne blott – vaccinutvecklaren Biontech täljer guld för den tyska staden Mainz
Där coronakrisen har störtat privatpersoner, företag och hela stater i en djup ekonomisk kris, finns det också de som mest av en slump har kunnat dra ekonomisk nytta av krisen. Hit hör den tyska staden Mainz, hemvist för vaccinutvecklaren Biontech.
Stadens reklamfilm visar vyerna över floden Rhen, de omgivande vinodlingarna och domkyrkan som präglar stadsbilden.
Att Mainz med sina omkring 220 000 invånare har ett fotbollslag i den tyska Bundesligan och att staden är en av högborgarna för det årliga karnevalsfirandet glöms förstås inte heller bort.
I Mainz i sydvästra Tyskland poängterar man också gärna att staden har stått i centrum för teknik och vetenskap också tidigare. Det var här boktryckarkonstens utvecklare Johann Gutenberg var verksam i mitten av 1400-talet.
Nu, snart 600 år senare, står staden via företaget Biontech i centrum för utvecklingen av ett av coronavaccinen.
– Vaccinet och företaget Biontech är det bästa exemplet för hur krisen också kan föra oss framåt med tanke på framtiden. Vi har här ett företag med bakgrund vid vårt universitet och ett företag som tidigt såg vad som var på väg, säger Mainz borgmästare Michael Ebeling.
Över en miljard på plus
För den högt skuldsatta staden Mainz är företagets framgång något av en lottovinst.
Där huvudstaden i förbundslandet Rheinland-Pfalz ännu vid årets början utgick från ett underskott i budgeten, räknar man nu i stället med ett plus på över en miljard euro.
Det här hänger så gott som uteslutande ihop med att skatteintäkterna från Biontech nu fyller stadens konton.
Bara under det tredje kvartalet 2021 gjorde Biontech en vinst på 4,7 miljarder euro och vinsten för hela året väntas uppgå till mellan 16 och 17 miljarder euro.
Företaget som så sent som under det tredje kvartalet 2020 hade en omsättning på 67,5 miljoner euro uppvisar för samma tidsperiod 2021 en omsättning på hela 6,1 miljarder.
Största delen av företagets intäkter består av inkomstandelar och premier från den amerikanska medicintillverkaren Pfizer, som bland annat marknadsför och säljer coronavaccinet. Till Tyskland och Turkiet säljer man dessutom vaccinet direkt.
I Mainz, som för tillfället har skulder på hela 1,3 miljarder euro, räknar man nu med att de här skulderna ska vara betalda i slutet av 2022.
Samtidigt vill man genom sänkt företagsskatt och investeringar i infrastruktur locka fler företag till staden. På det här sättet vill man skapa flera tusen nya arbetsplatser under de kommande åren.
Fortsatt kamp mot cancer och malaria
Det i Mainz uppsatta målet är nu att bli en världsledande ort för bioteknologi och här spelar Biontech sannolikt en stor roll också i framtiden.
Coronavaccinet kan till en del ses som endast något av en biprodukt av det som företaget i första hand håller på med, nämligen att utveckla en för patienter skräddarsydd behandling av cancer.
– Cancer är också en pandemi som förorsakar stort lidande och vårt mål är att bekämpa cancern med samma mRNA-teknik som används i coronavaccinen, säger Özlem Türeci som tillsammans med sin man Ugur Shahin har grundat Biontech.
Samtidigt håller företaget också på att utveckla ett första vaccin mot malaria och här är det planerat att testerna ska börja i slutet av 2022.
För staden Mainz kan företaget alltså förbli en mycket viktig skattebetalare och man kan undra om det var någon som kunde se in i framtiden då staden namngav den gata där företaget i dag håller till.
Biontechs huvudkontor finns nämligen på adressen An der Goldgrube 12, det vill säga vid guldgruvan nummer 12.