Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kortare gudstjänter i Åbo under julen – deltagarmängden minskas till en tredjedel

Mia Bäck.
Bildtext Kyrkoherde Mia Bäck säger att det klart finns en viss besvikelse, men nu måste man fokusera på annat.

Under julen kommer Åbo svenska församling att hålla gudstjänster för en tredjedel av det normala deltagarantalet. Det här är överenskommelsen som gjorts i samarbete med regionförvaltningsverket.

Kyrkoherde Mia Bäck säger att församlingen vill göra julen så trygg som möjligt, samtidigt som den vill kunna erbjuda så mycket julprogram som möjligt.

– Vi har nu begränsat besökarantalet i domkyrkan till 300 personer. Därför har vi satt in en extra musikandakt i domkyrkan på julafton. Vi har alltså en musikandakt klockan 11 och sedan julbön 12.15. Till sist blir det ännu en julbön klockan 17.30. Vi tror att det här bidrar till ett så säkert julfirande som möjligt, berättar Bäck.

Domkapitlet i Åbo ärkestift har tillsammans med regionförvaltningsverket kommit fram till att smittorisken är relativt liten i samband med kyrkans verksamhet, därför kan den fortsätta på en begränsad nivå trots det förvärrade pandemiläget.

– Risken är mindre då alla har sina egna platser att sitta på. För att ytterligare trygga säkerheten sjunger vi inte alla psalmer och har förkortade gudstjänster, berättar Bäck.

Turun Tuomiokirkon joulukuusi seisoo kirkon edessä valaistuna 27.11.2021
Bildtext Den vanliga konserten i domkyrkan på juldagsnatten blir inte av i år.

Besvikelsen finns, men nu måste fokus ligga på annat

Bäck känner en liten besvikelse över det program som planerats, men inte blir av.

– Det är klart att jag känner mig lite besviken. Till exempel vårt vanliga musikevenemang på juldagsnatten har vi varit tvungna att avboka. Det brukar dra mycket publik. Nu måste vi ändå tillsammans göra allt vi kan för att få en trygg jul, säger Bäck.

Kyrkoherde Mia Bäck säger att hon trots läget känner sig rätt positiv inför julfirandet.

– Om man känner sig orolig över pandemiläget eller hör till en riskgrupp så kan man bra stanna hemma och delta i gudstjänster på distans. De går i både radio och tv. Jag är glad att vi ändå kan fira jul tillsammans i kyrkan, säger Bäck.